Bývalý krasobruslař René Novotný Foto: PRO Sport

Soud potvrdil pokutu 15.000 Kč pro René Novotného z ANO za chyby v kampani

Krajský soud v Brně potvrdil pokutu 15.000 korun, kterou za chyby v kampani vyměřil bývalému krasobruslaři a kandidátovi do Sněmovny za ANO Renému Novotnému Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí (ÚDHPSH). Důvodem bylo to, že na 33 plakátech vyvěšených před sněmovními volbami v roce 2021 neuvedl zadavatele a zpracovatele.

René Novotný je za ANO místostarostou městské části Brno-Židenice a zastupitelem města Brna. V roce 2021 byl také na kandidátce ANO ve sněmovních volbách, hnutí jej ale později kvůli problémům s billboardy stáhlo.

Novotný nechal v létě 2021 na vlastní náklady vyrobit 33 billboardů, které upozorňovaly na jeho sportovní úspěchy a práci „pro český sport“ spolu s heslem „Pro sport dostupný všem dětem!“. Tvrdil ale, že nešlo o předvolební kampaň a plakáty byly určeny k začátku školního roku.

„Úřad nezpochybňuje možnost veřejných činitelů, kteří jsou zároveň kandidáty ve volbách, i v době volební kampaně prezentovat svou činnost, respektive činnost zastupitele, či člena rady pověřeného úkoly v oblasti sportu a mládeže. Na druhou stranu je však nutné, podle názoru Úřadu, důsledně rozlišovat, kdy daná osoba vystupuje jako veřejný činitel prezentující svou činnost zastupitele, a kdy vystupuje jako kandidát ve volbách na straně druhé,“ uvedl dříve dohledový úřad.

Doplnil ale, že v takovém případě musí veřejný činitel sladit výkon veřejné funkce s pravidly kampaně, stanovenými volebními zákony. Úřad si také všiml opakovaného zdůrazňování číslovky 20 na Novotného billboardech, což bylo také číslo přidělené hnutí ANO ve sněmovních volbách. Úřad tak dospěl k názoru, že Novotný svou prezentací na těchto billboardech vstoupil do volební kampaně a ovlivňoval potenciální voliče.

Novotný se pokutě bránil správní žalobou u Krajského soudu v Brně, který ale nyní jeho žalobu zamítl, pokutu musel zaplatit už loni. Rozsudek soudu může napadnout kasační stížností u Nejvyššího správního soudu.

(čtk)