Exrezident Miloš Zeman Foto: Pražský hrad

Soudci by podle Blažka nerespektovali předsedu ÚS jmenovaného Zemanem, ministr se obává paralýzy

Pokud by končící prezident Miloš Zeman jmenoval s předstihem nového předsedu Ústavního soudu, nikomu by to nepřineslo štěstí a přineslo by to spoustu právních problémů. Většina ústavních soudců by navíc takový krok nerespektovala, myslí si ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Podle místopředsedy Vrchního soudu v Praze Roberta Fremra by takový krok byl protiústavní, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce.

Prezident Miloš Zeman už před týdnem uvedl, že disponuje analýzou, podle níž neexistuje právní překážka pro to, aby ještě před vypršením svého mandátu jmenoval nástupce Pavla Rychetského v čele Ústavního soudu. Tomu funkční období skončí až v srpnu. „Pokud by tak učinil, šlo by o nešťastné rozhodnutí. Vyvolalo by to právní spory o tom, kdo je legitimován podat žalobu kvůli tomuto kroku. Ústavní soudci navíc nebudou respektovat nově jmenovaného předsedu,“ uvedl ministr spravedlnosti s tím, že je přesvědčen, že by takový krok vyvolal vzpouru, kdy by například soudci odmítli scházet se na pravidelném plénu, které by z jejich pohledu svolal protiprávně dosazený předseda. „Nastala by vnitřní paralýza Ústavního soudu,“ dodal. Vzpoura by se podle něj mohla týkat i zaměstnanců soudu. Účastníci řízení by pak mohli namítat podjatost.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek Foto: Eva Paseková

Obavu, že by došlo k neklidu v justici sdílí i exministryně spravedlnosti a poslankyně Helena Válková (ANO). Ta se nedávno se Zemanem sešla. O možném jmenování nástupce Rychetského se s ní ale odmítl bavit.

Většinu ústavních právníků se shoduje, že by jmenování nového předsedy několik měsíců v předstihu byla protiústavní. Kdo právní analýzou pro Pražský hrad stojí, Zeman odmítl sdělit. Na dotaz, zda prezident krok do konce svého mandátu učiní, Zeman už dříve uvedl, že je třeba vyčkat. „Nechtěl bych, aby se téma stalo tématem prezidentských voleb, je to téma okrajové,“ uvedl s odkazem na ekonomickou situaci či válku na Ukrajině. Vítěz prvního kola prezidentských voleb Petr Pavel dnes uvedl, že by takový krok považoval za vykrádání pravomocí nového prezidenta.

Možné předčasné jmenování nástupce Rychetského má za protiústavní i Robert Fremr. Podle něj by šlo o obdobu papežského schizmatu. „Situaci v justici by to znejistilo,“ uvedl a dodal, že pokud by některý soudce Ústavního soudu nominaci akceptoval tento, znamenalo by to pro jeho kariéru zásadní pochybení. Soudci Ústavního soudu totiž mají vystupovat jako strážci Ústavy, připomněl. Podle kuloárních spekulací by Zemanovým favoritem na nového předsedu mohl být Josef Fiala.

Podle informací České justice však úvaha o možném jmenování Rychetského nástupce doposud naráží právě na nepříliš vstřícnou reakci samotného Josefa Fialy. A myšlence nejsou nakloněni ani další lidé z justičního prostředí blízcí Hradu.

To, že ústavní soudce, který by s půlročním předstihem přijal nominaci na obsazené místo předsedy by se zpronevěřil své roli strážce ústavnosti, se domnívá i bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa.

Nového prezidenta čeká rozsáhlá obměna soudců Ústavního soudu. Poslední nominací Zemana je bývalého děkann brněnské právnické fakulty Jan Svaton. Senát ji projedná na schůzi, která začne ve středu 25. ledna. 

Eva Paseková