Ukrajinský Kyjev Foto: Oleksandr Ratushniak /UNDP Ukraine

ÚS: Při rozhodování o vydání Rusů musí soudy vždy zohlednit invazi na Ukrajinu

Při rozhodování o přípustnosti vydání Rusů k trestnímu stíhání do vlasti musí české soudy vždy důkladně zvážit dopady invaze na Ukrajinu, rozhodl Ústavní soud (ÚS). Ani po vypuknutí války a vyloučení Ruska z Rady Evropy však není vydávání Rusů absolutně vyloučené, plyne z dnešního nálezu.

ÚS se konkrétně zabýval stížností muže, jenž čelí ve vlasti stíhání pro podvod. Údajně se zapojil do činnosti skupiny lidí, která slibovala podvedeným výnosy z obchodování se zahraničními měnami. Vrchní soud v Praze chyboval, když krátce po ruském vpádu na Ukrajinu rozhodl o přípustnosti jeho vydání do Ruska. Měl provést důkladnější dokazování a ověřit, zda lze diplomatické záruky poskytované Ruskem nadále považovat za důvěryhodné a spolehlivé a zda skutečně chrání vydávaného člověka před špatným zacházením.

Pokud vrchní soud řádně nezohlednil situaci vzniklou po zahájení vojenské invaze Ruska na Ukrajinu, porušil základní právo ruského občana na soudní ochranu. ÚS proto jeho rozhodnutí zrušil, nyní se vrchní soud musí k případu vrátit.

„Ústavnímu soudu nepřísluší meritorně rozhodovat. Proto jsme jasně řekli, k čemu musí znovu vrchní soud přihlížet, když bude posuzovat žádost o vydání. Není na místě, aby ÚS předjímal jeho budoucí rozhodnutí, protože i to může být u nás znovu napadeno,“ řekl novinářům předseda ÚS Pavel Rychetský. Za podstatnou okolnost označil nejen vpád ruské armády na Ukrajinu, ale také následné změny v trestním zákonodárství v Rusku.

„Tento nález nicméně nelze vykládat tak, že by uvedená vojenská invaze po dobu jejího trvání bez dalšího vylučovala možnost vydávání osob do Ruské federace, včetně stěžovatele, ani se jím ÚS nijak nevyjadřuje k současné praxi rozhodování obecných soudů o přípustnosti vydání,“ stojí v nálezu. Nadále platí, že Česko i Rusko jsou smluvními stranami Evropské úmluvy o vydávání.

Podle Rusova advokáta Viktora Rytikova by měly soudy posuzovat každý případ individuálně, reflektovat situaci v dané zemi a nebrat poskytované záruky paušálně. „Vrchní soud v Praze se bude muset velice detailně zabývat tím, zda ty záruky, které Ruská federace poskytla, jsou stále aktuální, zda jsou míněny vážně a zda v případě vydání bude zaručena možnost kontroly dodržování těchto poskytnutých garancí,“ uvedl Rytikov

Městský soud v Praze rozhodoval o přípustnosti mužova vydání 13. ledna loňského roku, vrchní soud 2. března zamítl mužovu stížnost, a to i přesto, že v mezičase, přesně 24. února, ruská vojska vpadla na Ukrajinu. Muž je stále v Česku, díky kauci je na svobodě.

České soudy později během loňského roku v jiných případech rozhodly, že vydání do Ruska přípustné není, a to právě kvůli potírání mezinárodně garantovaných práv tamního obyvatelstva, nerespektování svobody shromažďování a svobody projevu, ale i vzhledem k ruské agresi na Ukrajině. Také ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), jenž má v záležitostech vydání k trestnímu stíhání do zahraničí z titulu své funkce vždy poslední slovo, rozhodl loni přinejmenším v jednom konkrétním případě o nepřípustnosti vydání.

(čtk, epa)