Policie ČR Ilustrační foto: Policie ČR

Policisté po deseti letech zadrželi muže odsouzeného za neplacení výživného

Pažští policisté po deseti letech zadrželi celostátně hledaného muže z Vysočiny, který byl odsouzen za neplacení výživného. V tiskové zprávě o tom dnes informoval policejní mluvčí Jan Rybanský. Muž se pohyboval v hlavním městě, mimo Prahu jezdil vlakem do práce. Policisté ho zadrželi na Nádraží Libeň.

„Na stopu hledaného muže přivedli pražské kriminalisty z třetího policejního obvodu kolegové z Vysočiny, kde měl muž trvalý pobyt. Ti v průběhu posledních měsíců získali informace, že by se hledaná osoba měla pohybovat na území metropole a předali je kolegům do Prahy,“ uvedl Rybanský.

Policisté podle něj měli k dispozici fotografie hledaného muže z roku 2014, kdy po něm bylo vyhlášeno pátrání. „I tak se policistům v průběhu jednoho a půl měsíce podařilo díky místní a osobní znalosti zjistit, kde se muž pohybuje,“ uvedl mluvčí. Hledaný muž byl podle něj zadržen minulý týden, po zadržení ho policisté převezli do vězení.

Za zanedbání povinné výživy, které trvá déle než čtyři měsíce, hrozí roční vězení. Pokud se pachatel povinnosti vyhýbá úmyslně, lze ho potrestat dvěma lety vězení, o rok delší trest mohou soudy uložit v případě, kdy člověk oprávněnou osobu „vydá v nebezpečí nouze“.

(čtk)