Foto: Pixabay

Vnitro opět zavádí do matriky zápis homosexuálních rodičů. Otec a matka se přeškrtnou

Napodruhé chce ministerstvo vnitra vyhláškou změnit zápisy homosexuálních rodičů v matrikách a rodných listech. Nyní jsou tito rodiče zapisováni jako dva otcové nebo dvě matky. Nově mají být tyto osoby označeny jako „rodič“ a „rodič“. Slova otec a matka se ve formuláři škrtnou. Vyhláška o matrikách má nabýt účinnosti od 1. července 2023.

Jde o druhý pokus ministerstva vnitra zavést pro homosexuály zvláštní kolonku. Návrh na zápis dvou mužů nebo dvou žen jako rodiče a rodiče dítěte vznikl už v roce 2021 za ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Česká justice o záměru už tehdy informovala. Nakonec z tehdejšího návrhu zůstala jen změna spočívající v používání nepřechýlených jmen u žen.

Jak vyplývá z aktuální důvodové zprávy ministerstva vnitra, zapisování homosexuálních rodičů činí matrikám potíže: „Aktuálně jsou v návaznosti na metodiku Ministerstva vnitra oba rodiče zapisováni do rubrik odpovídajících jejich pohlaví, tedy dva muži do kolonky otec a dvě ženy do kolonky matka. Jedná se ovšem o provizorní řešení, které přináší technické problémy, neboť rubriky rodného listu i Listu knihy narození nejsou na takový zápis uzpůsobené. Zápisy jsou z důvodu nutnosti zmenšovat písmo v některých případech až na hraně čitelnosti,“ uvádí vnitro.

Brno nemohlo zapsat otce a otce dcery

Současný návrh používá doslovně totožné odůvodnění návrhu z roku 2021: „Je-li osoba z právního hlediska rodičem, a to bez ohledu na to, zda takové její postavení plyne přímo ze zákona či je k jeho nabytí (deklaraci) třeba soudního rozhodnutí, odpovídá tomuto jejímu postavení povinnost matričního úřadu zapsat ji jako rodiče do knihy narození a do rodného listu dítěte. Všechny rodiče je přitom třeba do těchto matričních listin zapsat, pokud možno stejným způsobem,“ opakuje vnitro s odkazem na rozsudek Krajského soudu v Brně.

V tomto případě požádali o zápis do matriky dva muži, kteří žádali být zapsáni jako „otec a otec“ nebo „rodič a rodič“ dcery. „Jejich žádosti nebylo vyhověno, jelikož v předtisku matriční knihy i v předtisku matričního dokladu jsou údaje o rodičích označeny otec dítěte´ a ,matka dítěte´,“ uvádí důvodová zpráva k návrhu novely vyhlášky.

Děti homosexuálů mohou uzavřít svazek

Vyhláška proto navrhuje zavést pro případy homosexuálních rodičů nový vzor matričního tiskopisu rodného listu, který bude „obsahovat dvě identické rubriky ,rodič´ a upravit vzor matričního tiskopisu List matriční knihy narození“.

Vnitro opět počítá s dalšími verzemi vztahů mezi lidmi. Například, že sňatek nebo partnerství bude uzavírat osoba, jejíž rodiče jsou dva muži nebo dvě ženy: „Nelze ani vyloučit, že osoba, která bude uzavírat manželství nebo vstupovat do registrovaného partnerství, bude mít rodiče stejného pohlaví. Tomu je třeba přizpůsobit stávající vzory matričních tiskopisů (List matriční knihy manželství, List matriční knihy partnerství, Protokol o uzavření manželství a Protokol o vstupu do registrovaného partnerství), které dosud v části o rodičích rozlišují matku a otce,“ uvádí důvodová zpráva stejně jako v návrhu z roku 2021 ke změně protokolu o uzavření některého svazku.

Otec a matka seškrtnou vodorovně

Vyhláškou se proto rozšíří seznam vzorů matričních tiskopisů. K rodnému listu přibude „Rodný list s uvedením údajů rodičů stejného pohlaví“.

Seznam úředně stanovených způsobů, jak zapsat rodiče, se rozšíří o bod určený homosexuálům. Nový bod bude znít takto:

(5) Jsou-li do matričních tiskopisů uvedených v příloze č. 2 ve vzorech 5, 6, 17, 19 a 22 zapisovány údaje o rodičích stejného pohlaví, slova „otec“ a „matka“ se přeškrtnou vodorovnou čarou.

Irena Válová