Poradce ministra financí Martin Šamaj u Kulatého stolu Zdravotnického deníku na téma Akční plán politiky v oblasti závislostí. Foto: Radek Čepelák

Zvyšme sazby pojistného lidem, kteří se nedostatečně chovají ke svému zdraví, navrhují experti ministerstva financí

6.2.2023

Politika a ekonomika

Na ministerstvu financí vzniká návrh na změnu sazby zdravotního pojištění ve vazbě na chování občana ke svému zdraví. Ten, kdo by se choval nedostatečně nebo nevhodně vůči svému zdraví v kalendářním roce, by měl v nadcházejícím roce navýšen odvod zdravotního pojištění o jeden procentní bod. U Kulatého stolu Zdravotnického deníku na téma Akční plán politiky v oblasti závislostí návrh představil poradce ministra financí Martin Šamaj.

Diskuse o ekonomických souvislostech českého zdravotnictví, zleva: Ivan Duškov, náměstek ředitele VZP pro služby klientům, Aleš Rod, ředitel Centra ekonomických a tržních analýz a Martin Šamaj, poradce ministra financí

Návrh se aktuálně diskutuje ve spolupráci ministerstva, zdravotních pojišťoven s Národní ekonomickou radou vlády, kde byl představen návrh na úpravy sazeb financování zdravotního pojištění. Podle Šamaje je návrh postavený na dvou indikátorech, které zahrnují nedostatečné a nevhodné chování lidí. „Za nedostatečné chování by bylo považováno například neabsolvování vybraných preventivních prohlídek, které jsou přesně měřitelné. Objem vynaložených prostředků z veřejného zdravotního pojištění je u pacientů, kteří nechodí na preventivní prohlídky, vždy vyšší než u lidí, kteří pravidelné prohlídky absolvují,“ vysvětlil Martin Šamaj. „Nevhodné chování je například jízda v autě bez připoutání bezpečnostními pásy, chybějící lyžařská helma při pádu na lyžích aj,“ nastínil.

A na druhé straně stolu, zleva: Jindřich Vobořil, národní protidrogový koordinátor a Petr Musil, člen Národní rozpočtové rady

Ministerstvo ale zároveň jedná o aktuálním modelu prevence s lékařskými odborníky a zdravotními pojišťovnami v souvislosti s dostupnou lékařskou péči v různých oblastech Česka a rozpracovává indikátor nevhodného chování občana ke svému zdraví.

Více peněz do zdravotního pojištění? Řešením je zvýšení sazeb

„Pokud bychom zvýšili zdravotní odvody o jeden procentní bod ze 4,5 na 5,5 procenta u zaměstnance na 12 kalendářních měsíců u čtvrtiny lidí, kteří by nesplnili navrhované indikátory, příjem do veřejného zdravotního pojištění by činil zhruba 6 miliard korun,“ konstatoval na KS ZD Martin Šamaj. Podle něj je důležité posilovat ve společnosti prevenci, ale také brát v potaz péči o pacienty, kteří přecházejí do zdravotně-sociálního pomezí, a proto více spotřebovávají náklady z veřejného zdravotního pojištění.

Martin Šamaj, poradce minsitra financí, hledá nové zdroje financí pro zdravotnictví

Zvýšené sazby za zdravotní pojištění by se týkaly zaměstnanců i OSVČ. V rámci solidarity by stát z opatření vynechal státní pojištěnce, tedy nezaopatřené děti, důchodce, příjemce rodičovského příspěvku, ženy na mateřské nebo rodičovské dovolené, uchazeče o zaměstnání a další. „Nechceme nerovnoměrně zatížit společenské skupiny. Uvedené nemá vliv na poskytovanou péči a úhrady spojené z veřejného zdravotního pojištění. Nadále je garantována zdravotní péče v plném rozsahu pro každého, ale po vyhodnocení kalendářního roku by docházelo k úpravě odvodu u každého jednotlivce mimo výjimky.“ uvedl Šamaj a zároveň dodal, že zvýšené sazby by představovaly další významný zdroj financí. „Nové zdroje se mohou využít jak v oblasti klasické zdravotní péče, tak také ve fondu prevence,“ uzavřel.

Nela Slivková

Foto: Radek Čepelák

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil představil u Kulatého stolu ZD Akční plán politiky v oblasti závislostí. Popíšeme jej v dalším článku.