Do mezirezortního připomínkového řízení míří návrh vyhlášky upravující odměny insolvenčních správců Foto: Pixabay

Exekutor dražil majetek dlužnice v postavení věřitele. Žena ale nebyla účastnicí dražby, uvedl Nejvyšší soud

Kvůli dražbě majetku, kterou byl pověřen exekutor a současně postavením její věřitel, podala dlužnice odvolání proti usnesení o příklepu. V insolvenčním řízení není dlužník účastníkem dražby, k odvolání proto není oprávněn a soud nemá odvolání projednat, potvrdil Nejvyšší soud a odvolání odmítl. To neznamená, že zpeněžení majetku proběhlo řádně. Exekutor konal v rozporu se zákonem a byl v konfliktu zájmů.

Dlužnice se před Nejvyšším soudem dovolávala proti usnesení Krajského soudu v Plzni o jejím odvolání. Nejvyšší soud rozhodl, že odvolání dlužnice se ruší. Případ projednalo občanskoprávní a obchodní kolegium Nejvyššího soudu 8. března 2023 a schválilo z něho právní věty.

Jak vyplývá z rozhodnutí Nejvyššího soudu, insolvenční správkyně uzavřela v roce 2015 smlouvu s exekutorem, který pro ni měl vykonávat dražby majetku. V roce 2018 vydražil exekutor majetek dlužnice v insolvenčním řízení, sepsal usnesení o příklepu a peníze převedl na účet majetkové podstaty.

Proti způsobu zpeněžení majetku se dlužnice odvolala. V odvolání namítala neprůhlednost jednání insolvenční správkyně, ale také střet zájmů exekutora. Exekutor, který vedl dražbu, byl současně přihlášen jako její věřitel v předmětném insolvenčním řízení.

Úplný text rozhodnutí Nejvyššího soudu je zde. Exekutor to potvrdil s tím, že v době dražby byla ale jeho pohledávka už uspokojena: „Co do namítaného střetu zájmů soudního exekutora jako dražitele a (současně) věřitele přihlášeného k uspokojení z majetkové podstaty, odkazuje odvolací soud na sdělení soudního exekutora v předkládací zprávě z 12. září 2018. Tam soudní exekutor přiléhavé poukazuje na to, že v době konání dražby (21. června 2018) jeho pohledávka za majetkovou podstatou již byla uspokojena z výtěžku předcházející dražby jiné nemovitosti ve vlastnictví dlužnice (proběhlé 23. ledna 2017). Soudní exekutor provedl dražbu v souladu s právními předpisy a pokyny zajištěných…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová