Schillaci hodlá prosadit, aby kouření bylo nově zakázáno i na některých veřejných venkovních místech Foto: Pixabay

Italský ministr chce přísnější zákaz kouření, má se týkat venkovních prostor i elektronických cigaret

Italský ministr zdravotnictví Orazio Schillaci chce zpřísnit protikuřácký zákon a navrhuje, aby se týkal i venkovních prostor před restauracemi a bary, zastávek hromadné dopravy a také parků. Zákaz kouření se má vztahovat i na elektronické cigarety, napsala agentura ANSA. Snaha o změnu pravidel ale může způsobit rozkol ve vládní koalici, protože někteří ministři s ní nesouhlasí a označují ji za příliš radikální.

Schillaci hodlá prosadit, aby kouření bylo nově zakázáno i na některých veřejných venkovních místech. Například před pohostinskými zařízeními, ale také v parcích v případě, že se tam nacházejí děti nebo těhotné ženy. Návrh nedělá rozdíl mezi klasickými a elektronickými cigaretami, které si oblíbila zejména mladší generace.

Prosazování svého návrhu ale bude mít ministr zdravotnictví, který je bez politické příslušnosti, velmi obtížné. Proti už se vyjádřil například vicepremiér a šéf koaliční strany Liga Matteo Salvini. Podle něj je zákaz kouření elektronických cigaret venku „přehnaný“. „Elektronické cigarety pomáhají mnoha kuřákům přestat s kouřením klasických cigaret,“ napsal Salvini na twitteru.

Ještě kritičtější byl náměstek ministerstva kultury Vittorio Sgarbi, který je známý svým barvitým vyjadřováním. Podle něj je návrh „zastrašující“ a lidi spíše odradí, než aby je přiměl kouření omezit. „Tohle je typické pro autoritářské a komunistické režimy,“ komentoval snahu ministerstva zdravotnictví.

Italský parlament schválil zákaz kouření ve vnitřních veřejných prostorech v roce 2003, platit začal o dva roky později. Podle údajů italského zdravotnického úřadu (ISS) loni v Itálii kouřilo 24 procent dospělé populace, tedy zhruba 12,4 milionu lidí. Jde o nejvyšší podíl od roku 2009, uvedla agentura Reuters.

(čtk)