Minulé jednání o účasti soudce na oslavě u NSS Foto: Petr Dimun

NSS projedná žalobu na soudce Čapka kvůli oslavě v době covidových restrikcí

Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) se 18. dubna vrátí k projednávání žaloby na teplického soudce Miroslava Čapka. Hrozí mu odvolání z funkce za účast na předloňské oslavě podnikatele Petra Bendy. Konala se v době, kdy kvůli šíření koronaviru platil zákaz hromadných akcí. Termín jednání oznámil NSS na svém webu.

První jednání o žalobě na Čapka se konalo už v listopadu 2021. Kárný senát tehdy řízení přerušil s vysvětlením, že by se měl situací nejprve zabývat teplický magistrát v přestupkovém řízení. Kárné řízení pak bylo po dobu přibližně jednoho roku přerušené, uvedla mluvčí NSS Sylva Dostálová.

„Teplický úřad případ odložil. O výsledku jsme NSS informovali a spis vrátili,“ řekl mluvčí teplického magistrátu Robin Röhrich.

Mezitím se změnilo složení kárného senátu. Místo Karla Šimky, který se stal předsedou NSS, senát vede David Hipšr. Změnilo se také vedení Okresního soudu v Teplicích, místo Jana Tichého, který kárnou žalobu podával, je nyní v jeho čele Dana Kolářová.

Čtěte také: Předseda o účasti soudce Čapka na večírku: „Teplice nemají pochybnost.“

Oslava se konala v lednu 2021 v teplickém hotelu Prince de Ligne za účasti desítek lidí v době, kdy byly hotely kvůli šíření covidu uzavřené a hromadné akce omezené. Tehdejší předseda okresního soudu Tichý už dříve uvedl, že poznal Čapka na kamerových záznamech podle jeho postavy a chůze. Čapek je zkušený trestní soudce. V 90. letech byl poslancem, poté se vrátil do taláru. Má však už za sebou několik kárných řízení.

Na Bendově oslavě v době zákazu hromadných akcí byl například i tehdejší poslanec a šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička (za ANO), který po zveřejnění informací o oslavě složil poslanecký mandát. Přítomen byl i tehdejší liberecký krajský policejní ředitel Vladislav Husák, kterého poté odvolal z funkce policejní prezident Jan Švejdar. Odvolán byl ze stejného důvodu ředitel teplické věznice Petr Blažek. Na funkci kvůli účasti na Bendově oslavě rezignovali také šéf teplického fotbalového klubu Petr Hynek či teplický zastupitel Michal Kasal.

Čapek v minulosti účast na oslavě opakovaně popřel.

(čtk)