Prezident na návštěvě Senátu Foto: Senát

Pavel se sejde se třemi adepty na ústavní soudce. Teprve pak zveřejní jména

Prezident Petr Pavel se s prvními třemi adepty na ústavní soudce sejde 3. dubna, poté oznámí jejich jména. Uvedl to dnes na tiskové konferenci při své návštěvě v Senátu. Řekl, že se senátory konzultoval proceduru výběru, nikoli konkrétní adepty, neboť jejich jména zatím ještě nejsou veřejně k dispozici. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) proceduru ocenil a uvítal by, pokud by Senát návrhy obdržel v první třetině dubna a mohl je tak projednat do začátku května, kdy končí mandát třem dosavadním soudcům.

Tři kandidáti podle Pavla už prodělali odbornou prověrku v rámci prezidentského konzultačního týmu pro výběr ústavních soudců a sejde se s nimi v pondělí. Podle informací České justice jde o soudce Josefa Baxu a Danielu Zemanovou. Třetí kandidát zatím není jasný. „Vzápětí pak je možné o těch jménech už hovořit,“ uvedl prezident s tím, že s nimi chce seznámit předsedy Senátu a výborů, kteří nominace budou posuzovat. Pokud by se k adeptům objevily vážné výhrady, chtěl by se pokusit najít nějaký kompromis.

Pokud by se k adeptům objevily vážné výhrady, chtěl by se prezident pokusit najít nějaký kompromis. „Vždycky je lepší se věcně domlouvat, než věci posouvat do nějakého konfliktu. Takže pokud by ke kterémukoli z navržených jmen byly nějaké zásadní výhrady, tak jsem připraven nejenom já, ale i s konzultačním týmem se nad těmi výhradami zamyslet a pokusíme se dojít k nějakému kompromisnímu stanovisku,“ řekl Pavel.

Vystrčil k tomu uvedl, že pokud by Senát dostal informaci o kandidátech v první třetině dubna, teoreticky by ještě mohl zvládnout jejich včasné schválení. Ústavní soudce jmenuje prezident se souhlasem Senátu na deset let, přičemž opakování mandátu ústava nezakazuje. K 3. květnu skončí mandát trojici Milada Tomková, Jaroslav Fenyk a Jan Filip.

Předseda ústavně právního výboru Senátu Tomáš Goláň (ODS) české justici řekl, že se způsobem výběru kandidátů nemá problém. Pokud by prezident požádal o konzultace, tak je rád poskytne. „Nemůžeme ale prezidentovi mluvit do způsobu výběru,“ dodal.

Následně končí 4. června Vladimír Sládeček, 6. srpna předseda soudu Pavel Rychetský, o den později Ludvík David a 26. listopadu Radovan Suchánek. Výběr dalších nominantů na tato místa bude vycházet podle Pavla z návrhů 24 oslovených právnických institucí.

(epa, čtk)