Blesková kariéra soudkyně zaujala polská média Repro: Polish news

Soudkyně, která odsoudila aktivistku za pomoc při potratu, byla povýšena

Polská soudkyně, která v úterý k osmi měsícům obecně prospěšných pracích odsoudila aktivistku Justynu Wydrzyńskou za poskytnutí „potratových“ pilulek jiné ženě, se ve stejný den dočkala od ministra spravedlnosti Zbigniewa Ziobra povýšení, uvedla dnes polská média. V Polsku jsou potraty fakticky zakázány a za pomoc při interrupci hrozí až tři roky vězení. Případ odsouzené aktivistky byl podle tisku první svého druhu v Evropě.

Soudkyně Agnieszka Brygidyrová-Doroszová, která dosud působila u soudu ve varšavské čtvrti Praga, byla ministrovým rozhodnutím přeložena k odvolacímu soudu ve Varšavě. Brygidyrová-Doroszová bývala prokurátorkou, než se v roce 2020 stala soudkyní díky nové soudcovské radě, ovládané vládnoucí stranou; ta předchozí o pět let dříve prokurátorčinu kandidaturu na soudkyni zamítla. O povýšení k odvolacímu soudu nejprve sama usilovala, ale pak svou kandidaturu stáhla. Nyní vytoužené postavení získává „zrychleně“ – rozhodnutím Ziobra, který je jako ministr spravedlnosti současně i generálním prokurátorem.

„Rychlá kariéra,“ poznamenala na svém webu televize TVN 24, podle které obhájce v jiném případu požádal o vyloučení této soudkyně z obavy, že vynáší verdikty v souladu s přáním úřadů.

Úterní verdikt ještě není pravomocný. Wydrzyńská se hodlá odvolat. U soudu uvedla, že vlastními tabletami pomohla už druhé zoufalé ženě, která se stala obětí násilnického a žárlivého partnera. Sama před lety zažila totéž, a to se třemi dětmi. Pilulky poskytla ze soucitu a s vědomím, že je Světová zdravotnická organizace (WHO) pokládá za naprosto bezpečné a že je ve světě užívají miliony žen.

„Necítím se vinna. Vinen je polský stát. Pomohla jsem Anně, když jí nikdo jiný už nechtěl pomoci. To je lidskost, které se nezřeknu. Nebudu se stydět, anebo pokládat to, co jsem udělala, za zločin,“ zdůraznila.

Podle průzkumu, který minulý měsíc provedla agentura SW Research na zakázku Amnesty International, si v Polsku 47,2 procenta dotázaných hodlá při interrupcích navzájem pomáhat. Ve věkové kategorii od 18 do 24 let sdílely tento postoj bezmála dvě třetiny dotázaných. Tři pětiny účastníků průzkumu se vyslovily proti trestům za finanční pomoc při potratech či pomoc při výjezdu za zákrokem do zahraničí.

(čtk)