Žalobkyně Dagmar Máchová Foto: Tomáš Rovný

Žalobkyně Máchová odmítla, že by známému poskytovala neveřejné informace za úplatu

Státní zástupkyně Dagmar Máchová dnes u soudu znovu odmítla, že by svému známému, soukromému detektivovi Igoru Gáboríkovi, vyzrazovala za úplatu informace z trestních řízení. Ve své závěrečné řeči řekla, že s mužem měla přátelský vztah, nevěděla, že detektivní agenturu vlastní. Žádná z informací, o kterých se bavili, podle ní neohrozila trestní řízení. Vinu ve svých závěrečných prohlášeních odmítli i další obžalovaní. Okresní soud pro Prahu – východ vynese rozhodnutí v kauze Bereta v dubnu.

Máchová dnes řekla, že ke Gáboríkovi přistupovala jako k bývalému policistovi. Připustila, že při hovorech s mužem mohla být obezřetnější, odmítla ale, že by jako státní zástupkyně porušila jinou povinnost než povinnost mlčenlivosti. „Naprosto nesouhlasím, že bych přijala jakékoli finanční plnění, a už vůbec ne za zjištění informací,“ řekla státní zástupkyně, která se u soudu hájí sama. Nesouhlasí také s tím, že by ji Gáborík o zjištění informací žádal.

Žalobkyně Lenka Bradáčová, která kauzu Bereta dozoruje, je podle Máchové proti ní zaujatá, a to prý od doby, kdy Máchová dohlížela na kauzu kolem papírny Neograph. Máchová také upozornila, že pro lustrace spisů, ze kterých ji obžaloba viní, měla oprávnění.

Lenka Bradáčová Foto: Ivan Holas

Obžaloba tvrdí, že Máchová, policista Radek Holub a celník Pavel Šíma poskytovali Gáboríkovi v letech 2013 až 2016 neveřejné informace z trestních řízení. Gáborík a v jednom případě i jeho spolupracovník Vladimír Zmrhal je podle spisu předávali dál, například klientům Gáboríkovy společnosti, která se zaměřovala na detektivní služby a poradenství. V některých případech za to podle obžaloby od klientů společnost inkasovala peníze.

Zvrácená snaha, říká Gáborík

I Holub v závěrečné řeči popřel, že by Gáboríkovi předal jakoukoli informaci, která by mohla řízení ohrozit. Obžaloba podle něj nepředložila jediný důkaz, který by jeho obhajobu vyvrátil. Gáborík Holubovi, který pracoval v tehdejším protikorupčním útvaru, nosil poznatky o možné trestné činnosti. Za své pochybení označil Holub to, že o schůzkách se soukromým detektivem nevyhotovil úřední záznam, vysvětlil to tím, že nechtěl muže ohrozit. Gáborík v závěrečné řeči označil snahu najít na obžalované něco trestného za „zvrácenou“. K trestné činnosti nikoho nenaváděl, řekl.

Už v úterý před soudem promluvil Šíma, který také odmítl, že by od Gáboríka přijal jakýkoli úplatek. Znovu popsal, že s mužem celní správa spolupracovala jako s informátorem. Poukázal také na své dobré pracovní výsledky. Dodal, že kdyby ho policie nezatkla, mohl být nadále prospěšný společnosti. S obžalobou nesouhlasí ani Zmrhal, podle kterého jsou důkazy účelově vytržené z kontextu. Trestní stíhání je podle něj absurdní.

Bradáčová v pondělí navrhla pro Gáboríka čtyři roky vězení a zákaz výkonu živnosti v oboru služeb soukromých detektivů na osm let. Holubovi, Šímovi a Máchové navrhla tříleté podmínky s pětiletou zkušební dobou. Pro poslední dva zmíněné chce také peněžité tresty 100.000 korun a 75.000 korun. Pro Zmrhala Bradáčová požaduje peněžitý trest 100.000 korun, navrhla u něj také změnu právní kvalifikace z podílnictví na legalizaci výnosů z trestné činnosti.

Holubovi a Šímovi navrhla Bradáčová i zákazy činnosti na šest let, Máchové pak na tři roky. Máchová dnes upozornila, že pokud budou se Šímou a Holubem odsouzeni, nebudou moci své původní funkce vykonávat.

(čtk)