Vazební věznice Ilustrační foto: Vězeňská služba

Ginzburg žádá 1,3 milionu korun jako odškodné za nezákonnou vazbu a další výdaje

Za nezákonnou vazbu, náklady na právní zastoupení a další výdaje spojené s nezákonným rozhodnutím o neudělení mezinárodní ochrany požaduje bývalý dodavatel pro stavbu ruského kosmodromu Vostočnyj Vitalij Ginzburg po českém ministerstvu spravedlnosti zhruba 1,3 milionu korun. Jeho žalobu dnes začal projednávat Obvodní soud pro Prahu 2. V extradiční vazbě byl muž od ledna 2019, soudy se zabývaly žádostí Ruska o jeho vydání. Jednání o žalobě bude pokračovat v květnu.

Rusko o vydání Ginzburga do země žádalo ve dvou žádostech, české soudy u obou rozhodly, že je vydání přípustné. Ginzburg mezitím v Česku požádal o azyl, tvrdil, že by ho v Rusku čekal politický proces. Ministerstvo vnitra jeho žádost v březnu 2019 zamítlo, jeho rozhodnutí ale zrušily soudy. Znovu o žádosti o azyl vnitro rozhodlo až v lednu 2021, kdy muži udělilo doplňkovou ochranu. Následně byl propuštěn, v nezákonné vazbě tak byl Ginzburg podle své státní zástupkyně 675 dní.

Největší část z požadované sumy žádá Ginzburg za nemajetkovou újmu spojenou s pobytem ve vazbě a také s tím, jak dlouho ministerstvo o jeho žádosti po zrušení prvního rozhodnutí rozhodovalo. Další peníze požaduje za právní zastoupení a také za výdaje, které z vazby musel vynaložit. Ministerstvo spravedlnosti navrhlo zamítnutí žaloby.

Soudce obvodního soudu dnes vyslechl žalobu, Ginzburga pak vyzval, aby do stanovené lhůty upřesnil požadované nároky. Další jednání soud nařídil na 22. května, kdy by mohl provést některé důkazy. Ginzburg, který má ruskou a izraelskou státní příslušnost, veškerá ruská obvinění odmítá. Už v minulosti uvedl, že jsou nezákonná a stíhání je zmanipulované.

(čtk)