Pokud si muž tajně sundá kondom, může jít podle německého soudu o znásilnění Ilustrační foto: Pixabay

Tajné sundání kondomu může být posuzováno i jako znásilnění, rozhodl německý soud

Pohlavní styk kdy dotyčný partnerovi proti jeho vůli zatají, že nepoužil kondom, je možné podřadit pod skutkovou podstatu sexuálního napadení, ale i znásilnění. Rozhodnul tak německý Spolkový soudní dvůr. Na zajímavé rozhodnutí upozornil Bulletin oddělení analytiky a srovnávacího práva Nejvyššího soudu.

Obžalovaný a poškozená měli v úmyslu společně vykonat pohlavní styk. Nejprve mezi nimi proběhl orální sex, s nímž oba souhlasili. Po jeho vykonání šel obžalovaný ke komodě, z níž viditelně vytáhl kondom a následně otevřel jeho obal. Snažil se vzbudit v ženě důvěru, že kondom použije. Kondom si ale ve skutečnosti nenasadil, což žena neviděla, protože se otočila. Jak vyplývá z ženiny výpovědi, se sexem bez kondomu by nesouhlasila. To, že ho muž nemá nasazený zjistila ale až po několika minutách soulože. Poté opustila mužův byt.

Rozsudek najdete zde.

Problematikou stealthingu, tedy praktice, při níž je vykonán pohlavní styk tajně bez použití kondomu proti vůli sexuálního partnera, se zabývají soudy po celém světě. Německý Spolkový soudní dvůr nyní dovodil, že tuto praktiku lze zahrnout pod skutkovou podstatu tzv. sexuálního napadení (sexuelle Übergriff) podle § 177 odst. 1 německého trestního zákoníku, upozornil tuzemský Nejvyšší soud.

Spolkový soudní dvůr Foto: Wikimedia/ComQuat

Přisvědčil také možnosti stíhat tuto praktiku podle ustanovení o znásilnění. Obžalovaný byl odsouzen soudem nižšího stupně k úhrnnému trestu odnětí svobody ve výši tří let proti čemuž se odvolal. Spolkový soudní dvůr zrušil část rozhodnutí nižšího soudu z důvodu procesní vady spočívající v nepoučení obžalovaného. Zároveň však podle Oddělení Analytiky a srovnávacího práva Nejvyššího soudu potvrdil závěr nižšího soudu, že vykonání sexuálního aktu bez použití kondomu proti rozpoznatelné vůli partnera může být trestným činem. Spolkový soudní dvůr také zdůraznil, že čin je možné zařadit i pod paragraf týkající se znásilnění.

Jde o odlišné praktiky

Podle německého soudu je při posuzování uvedl, že pohlavní styk bez použití kondomu a s použitím ochrany jsou dvě odlišné sexuální praktiky a u každé je třeba zvláštní souhlas. Použití kondomu je totiž spojeno se zabráněním nechtěného těhotenství a přenosu pohlavních chorob. Již za předchozí právní úpravy sexuálních trestných činů bylo spáchání sexuálního deliktu bez ochrany přitěžující okolností.

Spolkový soudní dvůr konstatoval, že v daném případě pohlavního styku bez použití kondomu není dán souhlas s touto konkrétní praktikou. Odmítavý postoj poškozené k pohlavnímu styku bez použití kondomu není založen na omylu. Oklamání poškozené obžalovaným, když předstíral použití kondomu, se projevilo v tom, že poškozená nechala obžalovaného, aby vykonal sexuální praktiku, s níž nesouhlasila. Nepoznala totiž, že dochází k porušení její vůle. O té ale muž dobře věděl.

Soud v Nizozemsku v březnu řešil podobný případ. Partnerka muže souhlasila se sexem pod podmínkou použití prezervativu. Ten si ho však poté tajně sundal. „Podezřelý svým jednáním donutil oběť, aby s ním strpěla nechráněný sex. Tím omezil její osobní svobodu a zneužil důvěru, kterou v něj vložila,“ citovala agentura AP z rozhodnutí soudu v Dordrechtu. Znásilnění prokázáno nebylo, soulož byla podle soudu. prokazatelně dobrovolná.

Za ohrožení ženy pohlavními chorobami a nechtěným těhotenstvím muž dostal tříměsíční podmínku. Ženě musí zaplatit 1000 eur.

Nejtvrději na stealthing nahlíží soudy v Austrálii nebo na Novém Zélandu. V Anglii a Walesu soudy judikovaly, že nesouhlasné odstranění kondomu je znásilnění. V ČR zatím na toto téma judikatura není.

Eva Paseková