Jednání zástupců justice s vedením ministerstva Foto: MSP

Ministerstvo provádí kvůli úsporám audit, Blažek očekává bolestný proces

Ministerstvo spravedlnosti kvůli úsporám, které po úřadech vyžaduje vládní úsporný balíček, provádí personální audit. Novinářům to při příchodu na dnešní zasedání vlády řekl ministr Pavel Blažek (ODS). Očekává bolestný proces, protože ministerstvo spravedlnosti podle něj, na rozdíl od jiných, v předchozích letech nebobtnalo. Očekává, že všechna ministerstva úspory promítnou do tzv. systemizace služebních a pracovních míst na podzim.

Plány vlády na konsolidaci veřejných financí počítají s tím, že se sníží provozní výdaje na každém ministerstvu o pět procent, což by mělo za dva roky ušetřit 11,2 miliardy korun. Sníží se také objem peněz na platy ve státní správě o dvě procenta, od příštího roku to bude znamenat úsporu 9,7 miliardy korun.

Blažek řekl, že kvůli tomu na ministerstvu spravedlnosti provádí personální audit. „Pak se nějak zachováme, v tuto chvíli vám nejsem schopen říct konkrétní výsledek. Ale bereme to na vědomí a musíme to udělat,“ uvedl. Počet úředníků na svém ministerstvu ale považuje spíš za „podhodnocený“. „V éře takového toho socialismu, kdy se myslelo za předchozích vlád, že bude vždycky dobře, tak ty úřady víceméně bobtnaly, což není případ ministerstva spravedlnosti,“ řekl.

Proces bude podle něj bolestný, ale udělat se musí. „Budeme připravovat nějakou systemizaci úplně stejně jako ostatní kolegové. bude se to muset provést někdy na podzim na všech ministerstvech a centrálních úřadech. Až to bude známo, tak vám to můžu říct,“ uvedl.

Kabinet plánuje i pomalejší tempo růstu platů ústavních činitelů. Balíček počítá se šestiprocentním snížením základny, ze které se platy ministrů, poslanců, ale i soudců a státních zástupců počítají. Soudci se obvykle proti snížení platů brání žalobami, Blažek očekává, že tentokrát to nebude jinak. „Setkali jsme se s jistým pochopením funkcionářů nejvyšších soudů, ale nikdo nedá garanci, že nějaký jednotlivý soudce nepodá žalobu. Já si spíš myslím, že podána bude,“ míní.

(čtk)