Předseda hnutí Přísaha a bývalý velitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Róbert Šlachta Foto: Přísaha

Šlachta nařkl banku z korupce, účet u ní má i jeho Přísaha. Ústav zvažuje právní kroky

Bývalý šéf policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta nařkl českou Fio banku z možné korupce. Prohlásil to v pořadu Napřímo. Šlachta si vzal na paškál daň z mimořádných zisků – windfall tax – která by měla pomoci sanovat propad státního rozpočtu.

Robert Šlachta se v pořadu Napřímo věnoval tomu, že stát na windfall tax od bank nezíská předpokládaných 80 miliard korun. Tvrdí, že už v roce 2022 došlo u bank se zahraničními vlastníky k optimalizací daní, takže banky nakonec zaplatí do rozpočtu jen miliony korun.

„Dochází k tomu, že tady se danit nebude. Víte, co je na tom pikantní a zajímavé? Tuto daň měly platit pouze některé banky z pera pana (Zbyňka) Stanjury. Zajímavé je, že se to nedotklo Fio banky. Když se podíváme, proč se to nedotklo Fio banky, tak tato banka spravuje finanční prostředky ODS těsně nad ní se zastavilo to, že se bude platit tato válečná daň. Není to divné? Mně to připadá, že to přesně zapadá do konceptu ODS, přihrajeme vždycky někde něco nějakému svému kamarádovi. Toto nevysvětlí,“ prohlásil Robert Šlachta.

Předseda hnutí Přísaha ale pozapomněl, že u Fio banky má několik účtů i jeho hnutí.

Účty Šlachtova hnutí Přísaha u Fio banky. Foto: Jan Hrbáček

„Jako banka působíme apoliticky a vedeme bankovní účty různým subjektům bez rozdílu politické preference. Také hnutí Přísaha u nás má několik veřejně dohledatelných transparentních účtů,“ zareagoval na otázky Ekonomického deníku v souvislosti se Šlachtovým výstupem mluvčí Fio banky Jakub Heřmánek.

„Zda budeme v souvislosti s tvrzeními Roberta Šlachty podnikat nějaké další kroky interně diskutujeme. Rozhodně se ale ohrazujeme proti použití výrazu korupce. Pokud má pan Šlachta nějaké důkazy, pak jako bývalý policista určitě ví, že je povinen podat trestní oznámení. Navíc není pravda, že by se česká windfall tax vyhnula pouze Fio bance, obecně jsou z ní vyjmuty další malé a střední banky a Fio banka není finanční instituce s největším ziskem, které se vyjmutí z mimořádné daně týká,“ uvedl dále Jakub Heřmánek.

Formování windfall tax Fio banka od počátku diskuzí sledovala a také vyjadřovala nesouhlas s tím, že by určité sektory měly platit speciální daně, protože byly označeny jako vydělávající na válce.

„Banky, které vznikaly kolem roku 2010, přinesly revoluci na českém bankovním trhu, když začaly nabízet bezpoplatkové bankovnictví, a to navíc v období prakticky nulových úrokových sazeb. K jejich rozvoji docházelo souběžně s tím, jak jim rostla klientská základna a stejně tak postupně se začaly navyšovat jejich zisky. Tyto banky, nyní malé a některé již střední, se k aktuálním číslům dostaly po letech tvrdé práce s nízkými zisky, kdy navíc přinášely inovace celému trhu. Koncept průměrování zisku za poslední roky by byl pro tyto subjekty nerovnoměrně přísný. Fio banka je česká banka, která nespadá pod žádnou zahraniční matku a celou svou existenci odvádíme daně v České republice,“ dodal mluvčí Fio banky Jakub Heřmánek.

Jan Hrbáček, Ekonomický deník