Zadržené bankovky: Ukrajinský národní protikorupční úřad (NABU)

Soud uvalil vazbu na bývalého předsedu nejvyššího soudu Ukrajiny

Ukrajinský soud dnes uvalil vazbu na bývalého předsedu nejvyššího soudu Vsevoloda Kňazeva, který byl v pondělí zadržen při přebírání úplatku a následující den odvolán svými kolegy soudci z čela soudu. Oznámila to ukrajinská média s odvoláním na své reportéry v soudní síni.

Kňazev má ve vazbě setrvat do 14. července, ale existuje možnost propuštění na kauci, jejíž výše byla stanovena na 107 milionů hřiven (asi 64 milionů Kč), uvedl server RBK-Ukrajina. Kňazev se hodlá proti rozhodnutí soudu odvolat, napsal list Ukrajinska pravda na webu.

Ukrajinské protikorupční úřady zadržely Kňazeva při přijetí úplatku ve výši téměř tří milionů dolarů (asi 65 milionů Kč). Ukrajinský národní protikorupční úřad (NABU), který na telegramu zveřejnil fotografii svazků stodolarových bankovek vyložených na gauči, uvedl, že se mu podařilo odhalit rozsáhlou korupci na nejvyšším soudu, kde bylo možné za úplatu získávat různé výhody.

Kňazev podle agentury Ukrinform dostal peníze od lidí, kteří zastupovali jednoho z ukrajinských oligarchů. Třiačtyřicetiletý soudce stál v čele nejvyššího soudu od konce předloňského roku.

Tvrdý boj proti korupci opakovaně slibuje ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který chce ukázat, že jeho země je připravena na zahájení přístupových rozhovorů s Evropskou unií. Přijetí protikorupčních reforem je jedním z klíčových požadavků pro vstup Ukrajiny do EU. Sedmadvacítka loni Ukrajině udělila status kandidátské země.

V nejnovějším indexu vnímání korupce organizace Transparency International se Ukrajina, která se už déle než rok brání ozbrojené ruské agresi, umístila na 116. místě ze 180 zemí. Oproti roku 2022 si polepšila o jednu příčku.

(čtk)