Soudce Josef Baxa Foto: NSS

Soudcovská rada NSS podpořila nominaci Josefa Baxy na ústavního soudce

Soudcovská rada Nejvyššího správního soudu (NSS) novým usnesením podpořila nominaci Josefa Baxy na ústavního soudce. Za jeho kandidaturu se postavila už dříve, když jej prezidentu Petru Pavlovi doporučil předseda NSS Karel Šimka. Nové usnesení přijala soudcovská rada poté, co Baxa minulý týden nezískal většinovou podporu v ústavně-právním výboru Senátu.

„Pro to, aby Ústavní soud mohl plnit svou roli hlavního garanta právního státu, je nezbytné, aby se jeho soudci stali lidé nejen odborně, ale i osobnostně nezpochybnitelní. Takovým člověkem Josef Baxa je. Na prvním místě pro něj je vždy odpovědnost za zastávanou funkci a instituci, kterou reprezentuje. O tom svědčí celá jeho profesní historie,“ stojí v usnesení dostupném na webu soudu.

Baxa je zakladatelskou osobností NSS, který vedl v letech 2003 až 2018. Nyní je řadovým členem soudu. „O co tak NSS případným odchodem svého předsedy – zakladatele přijde, je zároveň přínosem pro Ústavní soud a především pro všechny, kteří chtějí, aby ÚS důsledně plnil svou roli,“ míní soudcovská rada.

Šimka před časem kromě podpory Baxy doporučil také případnou nominaci Barbary Pořízkové, místopředsedkyně NSS.

Prezident Pavel na ústavní soudce navrhl kromě Baxy také Jana Wintra a Danielu Zemanovou. Ve středu je osobně podpoří v Senátu. Očekává se, že hlava státu senátorům zdůvodní svou nominaci, kterou má v úterý předjednat ještě výbor pro lidská práva. Ústavně-právní výbor ve středu doporučil pouze Wintra, a to osmi hlasy z deseti. Baxa dostal čtyři hlasy, Zemanová dva.

Pavla překvapilo, že Baxa a Zemanová měli ve výboru tak malou podporu. Považuje je za mimořádně kvalitní. „Nepochybuju o tom, že Senát má se mnou společný zájem na tom, abychom obsadili Ústavní soud kvalitními odborníky, kteří zajistí rychlé a nestranné fungování nejvyšší soudní instituce v našem státě,“ prohlásil ve čtvrtek Pavel.

(čtk)