Plénum Ústavního soudu Foto: Ústavní soud

U Ústavního soudu je neobsazený jeden post místopředsedy a jedno místo v senátu

U Ústavního soudu (ÚS) ode dneška zůstává uprázdněný jeden místopředsednický post a také jedna pozice ve čtvrtém senátu, který je tak dočasně jen dvoučlenný. Nově jmenovaný místopředseda ÚS Vojtěch Šimíček bude kromě funkce ve vedení soudu dále působit jako zastupující soudce ve třetím senátu. Vyplývá to z rozhodnutí o ustavení senátu a pravidlech rozdělení agendy, účinného ode dneška a zpřístupněného na webu soudu.

Ve středu skončilo funkční období místopředsedů Jaroslava Fenyka a Milady Tomkové a také soudce Jana Filipa. Počet soudců tak klesl z 15 na 12. Prezident Petr Pavel večer jmenoval místopředsedou Šimíčka, který u soudu působí od roku 2014, mandát mu vyprší příští rok. Místopředseda by měl zastupovat předsedu Pavla Rychetského v době jeho nepřítomnosti a může být také pověřen trvalým plněním některých jeho úkolů, pokud s tím plénum, tedy zbývající soudci, vysloví souhlas.

Místopředsedou se může stát vždy jen některý ze soudců ÚS a prezident k jeho jmenování nepotřebuje souhlas Senátu.

„Ústava počítá s existencí dvou místopředsedů, avšak i jeden dostačuje k tomu, aby byla zachována kontinuita řídící činnosti a operativní zastupování předsedy například v době jeho nemoci nebo dovolené. Místopředseda, stejně jako předseda, má ale při soudním rozhodování stejnou váhu hlasu, jako kterýkoliv jiný soudce,“ uvedl generální sekretář soudu Vlastimil Göttinger. Šimíček podle něj jako místopředseda provede ÚS složitým obdobím personální obměny a pomůže nastavit pravidla, která zarámují celou čtvrtou dekádu činnosti soudu.

Po odchodu soudce Filipa zůstalo volné místo ve čtvrtém senátu, kterému nyní předsedá Radovan Suchánek a jeho členem je Josef Fiala. Právě o Fialovi se spekulovalo jako o možném favoritovi bývalého prezidenta Miloše Zemana na příštího předsedu ÚS. Zeman se však nakonec rozhodl před koncem svého mandátu nového předsedu neurčit – ve funkci je totiž stále ještě Rychetský a podle většiny odborníků nelze nikoho jmenovat do obsazené funkce. O předsedovi na příštích deset let tak rozhodne prezident Pavel.

Fiala a Suchánek se také v uplynulých měsících ocitli v názorovém střetu s Filipem a dalšími soudci kvůli možné podjatosti Šimíčka ve sporech o odškodnění za zveřejňování majetkových přiznání komunálních politiků. Podle většinového rozhodnutí pléna Šimíček podjatý nebyl. Fiala a Suchánek ale trvali na tom, že Šimíček má být vyloučen z projednávnání stížností, a to kvůli konzultaci, kterou údajně poskytl ministerstvu spravedlnosti, což ovšem Šimíček popíral.

Právě do čtvrtého senátu patrně zamíří některá z prvních posil, které Senátu navrhl prezident Pavel. Jde o soudce Josefa Baxu s Danielou Zemanovou a ústavního právníka Jana Wintra.

(čtk)