Vězni v Příbrami Ilustrační foto: Vězeňská služba

Vězeňská služba bude muset žalobcům signalizovat použití násilí proti vězňům

Novou informační povinnost bude muset plnit Vězeňská služba. Devět mimořádných situací budou věznice hlásit státním zástupcům, kteří vykonávají dozor nad vězeňstvím. Nyní věznice hlásí jen smrt vězně. Není tak zajištěno, že budou signalizovány další situace, zdůvodňuje ministerstvo spravedlnosti změnu. Nově proto budou věznice informovat o použití násilí proti vězňům, ale také o pokusech o vzpouru, hladovku či korupci a násilí proti pracovníkům věznice.

Vyplývá to z návrhu novely zákona o výkonu trestu, jehož převážná část se týká finančních prostředků vězňů a jejich sociální situace.

Hned v úvodu návrhu novel je § 3 však nově zařazena pasáž o informační povinnosti Vězeňské služby v případě použití donucovacích prostředků proti vězni podle zvláštního zákona.

(2) Vězeňská služba je oprávněna odsouzeným vydávat pokyny a příkazy a používat vůči nim jen taková omezení a donucovací prostředky, které připouští zvláštní zákon. O použití těchto omezení a donucovacích prostředků, nejde-li o předvádění odsouzeného mimo objekt věznice, Vězeňská služba bez zbytečného odkladu vyrozumí státního zástupce, který vykonává dozor nad dodržováním právních předpisů při výkonu trestu.

Úplný návrh je zde.

Podle ministerstva spravedlnosti je současná  zákonná úprava v případě informační povinnosti Vězeňské služby ve vztahu k použití omezovacích prostředků a donucovacích prostředků vůči vězněným ve věznicích, ve vazbě a v detenci roztříštěna: „Ve vztahu k výkonu vazby a zabezpečovací detence je oznamovací povinnost vůči státnímu zástupci při užití těchto prostředků Vězeňské službě dnes uložena, kdežto ve vztahu k výkonu trestu nikoliv, aniž by pro to byl dán věcný důvod,“ odůvodňuje ministerstvo spravedlnosti.

Absence signalizace je pociťována jako nedostatek

O celkem devět situací, o kterých bude muset Vězeňská služba bez odkladu vyrozumět státního zástupce vykonávajícího dozor nad zákonností při výkonu trestu, je pak rozšířen výčet v §26 zákona o výkonu trestu.

Až doposud musely věznice informovat jen o smrti vězně, ale „již nikoliv o dalších vybraných událostech s výrazně negativním vlivem na práva vězňů“. „Má-li však být tento dozor vykonáván efektivně a plnit svůj účel, musí být zabezpečeno, aby státní zástupce disponoval včas potřebným množstvím relevantních informací,“ uvádí se v důvodové zprávě. Podle pokynu nejvyššího státního zástupce jsou státní zástupci povinni každou mimořádnou událost ve věznici prošetřit. Podle důvodové zprávy však není zajištěno, že se o ní dozvědí: „Státní zástupci se tedy při výkonu dozoru nad dodržováním právních předpisů při výkonu trestu odnětí svobody již v současné době zaměřují na tyto nestandardní situace…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová