Radim Daňhel při jmenování do funkce s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem Foto: Veřejná žaloba

Daňhelův rezignační dopis: Chce se věnovat dětem. Komunikace s pobočkami byla problém

Olomoucký vrchní žalobce Radim Daňhel, který v pátek minulý týden oznámil po necelém roce působení na Vrchním státním zastupitelství (VSZ) v Olomouci svou rezignaci, uvedl, že pro něj bylo problematické komunikovat s pobočkami v Brně a Olomouci. Email a telefon podle něj nenahradí osobní kontakt. K videokonferencím jsou žalobci zase nedůvěřiví. Daňhel končí ve funkci k 31. červenci. Pokud se do té doby nenajde nástupce, povede VSZ v Olomouci jeho náměstek Radek Bartoš. Česká justice má k dispozici Daňhelův rezignační dopis.

V dopise Daňhel uvádí, že k ní vedou i osobní důvody. Je pro něj náročné dojíždět z bydliště do Olomouce a chce se více věnovat svým třem malým dětem. Zmiňuje, že tři roky neviděl syna ze svého prvního manželství. Hlavním důvodem je prý ale to, že se mu „nepodařilo nastavit takový způsob řízení, na který byl za svou dlouholetou kariéru v různých pozicích na různých stupních státního zastupitelství navyklý, tedy způsob řízení založený na bezprostředním a v podstatě neformálním kontaktu s ostatními státními zástupci, ale že si naopak uvědomil, že se úřad řídí způsobem, který byl v rozhodovací činnosti Nejvyššího správního soudu rovněž podroben kritice“. 

Daňhelovu rezignaci v pátek oznámilo ministerstvo spravedlnosti, vrchní zástupce ji nechtěl komentovat. Jeho tiskové vyjádření dnes zveřejnilo VSZ v Olomouci na svých stránkách poté, co se dopoledne sešel s žalobci a zaměstnanci VSZ Olomouc.

Rezignační dopis najdete zde:

Ministerstvo spravedlnosti k Daňhelově rezignaci v pátek uvedlo, že jej k tomu vedly „osobní i profesní důvody spočívající zejména v nemožnosti efektivního řízení VSZ Olomouc při existenci poboček vrchního státního zastupitelství v Brně a v Ostravě“. Právě otázka efektivního řízení poboček se poté stala tématem diskusí. Daňhel však dnes odmítl, že by jeho odchod souvisel se současnou strukturou úřadu. „Zdůraznil, že tyto důvody nesměřují proti stávající organizaci úřadu, ani proti lidem, kteří zde pracují, ale že se týkají výlučně jeho osoby a jeho odpovědnosti, kterou za chod úřadu nese,“ stojí v tiskovém prohlášení. V rezignačním dopise uvádí, že měl primárně obrovský problém s komunikací na pobočkách a kvůli němu nemohl svou funkci vykonávat podle svých představ.

Dále uvádí, že nebere svou odpovědnost jako prázdný pojem, a to i proto, že obsah tohoto výrazu byl v minulosti precizně vysvětlen rozhodovací činností Nejvyššího správního soudu, zejména v souvislosti s odvoláním předchozího vrchního státního zástupce v Praze. „Výkon řídících oprávnění je pro mě jen stěží myslitelný bez možnosti okamžitého a úplného přístupu k dozorovým spisům,“ uvádí v rezignačním dopise s tím, že za současné situace není schopen vykonávat řádný dohled nadřízeného právě na pobočkách v Ostravě a Olomouci. Dále zmiňuje, že se státními zástupci na pobočkách komunikoval telefonicky či emailem, což podle něj nestačí. „Žádná z těchto forem komunikace nenahrazuje osobní kontakt ani dělnou a kreativní atmosféru, jak ji znám ze společných pracovních porad a konzultací,“ uvedl dále. V úvahu podle něj nepřichází ani videokonference, ke kterým jsou někteří státní zástupci nedůvěřiví.

Daňhel vedl olomoucké vrchní státní zastupitelství od poloviny července loňského roku, předtím působil jako okresní státní zástupce v Kroměříži. Ve funkci nahradil Iva Ištvana, který úřad vedl dvě desítky let a který loni v dubnu na vlastní žádost přešel jako státní zástupce na Nejvyšší státní zastupitelství.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) nyní bude očekávat od nejvyššího státního zástupce Igora Stříže personální návrh na nového šéfa olomouckého VSZ. Stříž řekl, má některé kandidáty vytipované, jejich jména ale zatím uvést nechtěl.

Eva Paseková, čtk