Vrchní státní zástupce v Olomouci Radim Daňhel Foto: Veřejná žaloba

Vrchní státní zástupce v Olomouci Radim Daňhel podal rezignaci

Poměrně šokující zprávu dnes oznámilo Ministerstvo spravedlnosti. Vrchní státní zástupce Radim Daňhel podal k rukám ministra spravedlnosti Pavla Blažka rezignaci na funkci vrchního státního zástupce v Olomouci. Ve funkci nástupce Ivo Ištvana nevydržel ani rok. Podle informací České justice za jeho odchod stojí spory v rámci soustavy státního zastupitelství a neshody kvůli pobočkám v Brně a Ostravě.

Podle zákona jeho funkce vedoucího státního zástupce zanikne dnem 31. července 2023. Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž o Daňhelově úmyslu rezignovat věděl několik dní, překvapilo jej ale, že to udělal tak brzy. O možné náhradě za Daňhela přemýšlí, kandidáty má vytipované. 

Radim Daňhel v rozhovoru pro Českou justici: Z přípravného řízení by se mělo poskytovat informací jako šafránu, říká vrchní státní zástupce v Olomouci Radim Daňhel

K důvodům ve své písemné rezignaci podle mluvčího resortu Vladimíra Řepky Radim Daňhel uvedl, že jej k ní vedly osobní i profesní důvody spočívající zejména v nemožnosti efektivního řízení VSZ Olomouc při existenci poboček VSZ v Brně a v Ostravě. A to i přesto, že byl v době svého jmenování výrazným zastáncem jejich existence. „V této situaci má za to, že nelze unést takovou odpovědnost, jaká se od této funkce oprávněně očekává,“ uvedl Řepka. Předchůdce Daňhela Ištvan byl přitom ve funkci s přestávkou dlouhých 21 let. Podle informací České justice je hlavním důvodem Daňhelovy rezignace to, že se obě pobočky VSZ – ostravská a zvláště brněnská- začaly chovat jako samostatné jednotky. Ačkoliv tedy Daňhel nese za výkon VSZ odpovědnost, fakticky jej obě složky ignorovaly a vytvořily si i vlastní struktury v rámci policie.

Podle Komára jde o zbabělost

Na Daňhelovo rozhodnutí rezignovat už měl podle informací České justice reagovat bývalý první náměstek za éry Ivo Ištvana Pavel Komár. V interním emailu Daňhelovi, který rozeslal kolegům, ostře napadl svého nadřízeného a obvinil ho ze zbabělosti. Na funkci podle něj nestačí a místo toho má hledat zástupné důvody v problémech s pobočkami.

Ministr Pavel Blažek vzal rezignaci s politováním na vědomí. Poděkoval Radimu Daňhelovi za odvahu převzít VSZ Olomouc a za vykonanou práci. Pokud jde o nástupce Radima Daňhela, ministr očekává v souladu se zákonem personální návrh od nejvyššího státního zástupce.

Vrchní státní zástupce v Olomouci Radim Daňhel s nejvyšším státním zástupcem Igorem Střížem Foto: Veřejná žaloba

Stříž se s Daňhelem o jeho úmyslu rezignovat opakovaně bavil, nesnažil se ho přemlouvat. „Spíše jsem se na něj snažil působit, aby ten krok uvážil a trochu oddálil a tím mi nechal nějaký časový prostor. To rozhodnutí podat rezignaci mne tak svým způsobem překvapilo. Nevěděl jsem, že k tomu rozhodnutí dospěje tak brzy,“ řekl Stříž. 

Ištvan problémy s pobočkami nevidí

Podle Daňhelova předchůdce Iva Ištvana, který úřad vedl dvě desítky let, žádný problém s řízením poboček v Brně a Ostravě nebyl. „V justiční soustavě existují pobočky i u jiných státních zastupitelství, dokonce i u soudů v řadě krajů. A nezaznívá odnikud, že by byl nějaký problém s jejich řízením,“ uvedl Ištvan. Obdobný názor má i ředitel odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Petr Šereda, podle kterého jde o zástupný problém. „Celkem 12 let dělám ředitele odboru a za celou dobu jsem neměl s jeho řízením a tedy i s řízením poboček nejmenší problém. Neumím si představit, že by tento odbor bez těch poboček mohl fungovat,“ řekl Šereda.

Pokud se do 31. července nenajde Daňhelův nástupce, povede VSZ v Olomouci jeho náměstek Radek Bartoš. Stříž má některé kandidáty vytipované, jejich jména ale zatím sdělit nechtěl. „Vrchní státní zástupci nerostou na stromech, ale byl bych asi špatný nejvyšší, kdybych se teď najednou ocitl ve stavu, že nevím,“ řekl Stříž. Doplnil, že kandidáty vybírá on a ministr je buď schválí, nebo ne.

Daňhel vedl olomoucké vrchní státní zastupitelství od poloviny července loňského roku. Předtím působil jako okresní státní zástupce v Kroměříži. Ke jmenování ho Blažkovi koncem června navrhnul nejvyšší státní zástupce Igor Stříž. Ministr již dříve v médiích uváděl, že na uvolněný post nechce nikoho ze stávajícího vedení, tedy z týmu předchozího vrchního státního zástupce Iva Ištvana. Ištvana dlouhodobě kritizoval a zhruba před rokem zveřejnil analýzu, která podle ministerstva odhalila zásadní nedostatky jak v hospodaření, tak i v efektivitě olomouckého úřadu.

Eva Paseková, Petr Dimun, čtk