Foto: Jan Novotný

Kárný senát projedná návrh na odvolání brněnského exekutora z funkce

Kárný senát Nejvyššího správního soudu projedná 26. července návrh na odvolání brněnského exekutora Jaroslava Homoly z funkce. Návrh podala v roce 2021 tehdejší ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) kvůli sporným převodům peněz. Termín jednání zveřejnil kárný senát s předsedou Zdeňkem Kühnem na webu správního soudu.

Mluvčí soudu Sylva Dostálová sdělila, že kárný návrh Homolovi vytýká „vícero neodůvodněných převodů peněžních prostředků mezi jeho zvláštními účty souvisejícími s výkonem jeho exekutorské činnosti a provozními podnikatelskými účty, jakož i neodůvodněné převody peněžních prostředků ve prospěch třetích osob a za účelem soukromých plateb“.

Homola je dlouholetým soudním exekutorem v obvodu Brno-město.

Odvolání z funkce je nejpřísnější postih, který může kárný senát exekutorovi uložit. Jde o výjimečné opatření. První taková rozhodnutí soud vynesl v roce 2015, kdy odvolal z funkcí exekutory Oldřicha Svobodu z Hradce Králové a Iva Nedbálka z Ostravy. Svobodu senát potrestal za nerespektování dohledových orgánů a za průtahy. U Nedbálka šlo o vysoké dluhy a další nedostatky v činnosti.

Podobou kárných řízení s exekutory, která jsou v Česku jednoinstanční, se nedávno zabýval Evropský soud pro lidská práva. Dospěl k závěru, že kárné senáty u českého Nejvyššího správního soudu nemají potřebnou nezávislost a nestrannost. Velký senát štrasburského soudu ale následně uvedl, že soudní exekutor Jan Grosam, který se do Štrasburku obracel, svou klíčovou námitku neuplatnil včas ani před českými orgány, ani před evropským soudem.

Nakonec tak exekutor neuspěl a jednomyslně přijaté rozhodnutí velkého senátu plně nahradilo dřívější rozsudek, podle nějž české kárné soudnictví trpí systémovými nedostatky.

(čtk)