Lepší právník bude zahraniční student s praxí v ČR než student české školy, který se právu niky více nevěnoval. Foto: PXhere

Koncipienti budou moci lépe sladit práci a rodinu a vykonávat praxi na částečný úvazek

Ministerstvo spravedlnosti odeslalo do připomínkového řízení návrh novely zákona o advokacii. Ten přinese mimo jiné posílení ochrany důvěrnosti vztahu mezi advokátem a klientem. „Plníme tak další bod Programového prohlášení vlády,“ uvedl mluvčí resortu Vladimír Řepka. Novela má platit od ledna 2024.

Novela má za cíl zvýšit ochranu důvěrnosti komunikace mezi advokátem a klientem a zpřesnit stávající právní úpravu povinné mlčenlivosti advokáta. Upraví také možnosti účasti advokátů na jednání sněmu České advokátní komory nejen osobně, ale i s využitím technických prostředků vzdáleného přístupu. Zpřesní se také definice vinklaření a ochrana advokátů před udílením nezákonných právních rad od lidí bez advokátních zkoušek. Dojde také k úpravě postupu advokáta v souvislosti s úředním ověřováním elektronického podpisu klienta (tzv. eLegalizace). „V minulosti jsem přislíbil maximální možnou součinnost při novelizaci zákona o advokacii. Svůj slib plním, novelu zákona po vypořádání připomínek projednají kolegové na vládě,“ říká ministr spravedlnosti a advokát Pavel Blažek.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek Foto: Úřad vlády

Důvěrnost vztahu advokáta a klienta je podle něj klíčovým předpokladem pro výkon advokacie a pro vztah klienta a jeho obhájce. „V této otázce jsem konzervativní a zastávám názor, aby advokátní mlčenlivost byla zachována v maximálním možném rozsahu. V některých povoláních je mlčenlivost základním předpokladem pro výkon vlastní činnosti. Pokud nebude dodržována, může se snadno stát, že daňový poradce nebude daňovým poradcem, advokát nebude advokátem,“ dodal Blažek.

Zachování důvěrnosti informací bude podle nové úpravy výslovně povinné nejen pro advokáty a koncipienty, ale také například pro administrativní pracovníky advokátních kanceláří nebo lidi, na něž se advokát při poskytování právních služeb dále obrací – znalce či IT specialisty. „Je nezbytné zajistit, aby nemohli fungovat jako tzv. trojské koně, jejichž prostřednictvím by mohlo docházet k ohrožení důvěrnosti informací,“ uvedl úřad.

Advokátní koncipient musí podle současného zákona tři roky vykonávat praxi v rozsahu 40 hodin týdně a není možné ji dělat na částečný úvazek. Od ledna by měla být podle novely možnost vykonávat částečný úvazek. „Zavedením možnosti výkonu praxe advokátního koncipienta na zkrácený úvazek s adekvátním prodloužením doby výkonu tříleté povinné praxe současně plníme další z důležitých programových priorit vlády v oblasti rodinné politiky a zaměstnanosti. Možnost flexibilního pracovního úvazku vytváří každému zájemci o přípravu na budoucí výkon advokacie z řad koncipientů optimální podmínky pro sladění rodinného a pracovního života,“ dodává náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav.

(epa)