Společník kanceláře Císař, Češka, Smutný Pavel Smutný Foto: AK CČS

Nastolujeme klíčová témata jako kyberbezpečnost či ESG, říká společník AK CČS Pavel Smutný

Advokátní kancelář Císař, Češka, Smutný v letošním roce slaví 30 let na českém trhu. Při té příležitosti vydává již tradiční aktuální ročenku, která se v tomto případě ohlíží nejen za rokem 2022, ale i za celými třemi dekádami. V loňském roce jedna z největších tuzemských advokátních kanceláří pro své klienty odpracovala více než 134 tisíc hodin a řešila 618 případů. Klientské portfolio kanceláře v loňském roce tvořily z více než 85 % korporace, což opět představuje významný meziroční růst. Nejen pro ně pak kancelář s více než 90% úspěšností v soudních sporech hájila 16 miliard korun nebo administrovala 50 veřejných zakázek v hodnotě 48 miliard korun. Celkové tržby kanceláře v roce 2022 dosáhly téměř 360 milionů korun.

„Letošní ročenka advokátní kanceláře Císař, Češka, Smutný je již čtvrtá v pořadí a připadá na rok 30.  výročí založení kanceláře. Je tedy přirozeně zprávou nejen o skvělém a velmi úspěšném roce 2022, ale nabízí i retrospektivu toho velkého časového úseku třiceti let, ve kterém se kancelář postupně etablovala do současné podoby. 30. výročí přináší nutně kritické, ale i pozitivní hodnocení našich výsledků a zároveň i dalších ambicí. Ukazuje se, že poctivost, vysoká odbornost a výborné lidské vztahy se vyplácejí, stejně jako dlouhodobé posilování klientského portfolia v soukromém sektoru, kde se nám daří nastolovat klíčová témata,“ vysvětluje společník kanceláře Pavel Smutný. Naráží přitom zejména na problematiku kyberbezpečnosti, oblast svěřenských fondů, nebo tzv. ESG, tedy environmental, social and governance.

Ročenka za rok 2022 pak obsahuje i vlastní ESG rating kanceláře Císař, Češka, Smutný. Patří tak mezi první významné advokátní kanceláře, které získaly certifikát o udržitelnosti. Ten přinesl známku A+, tedy druhý nejvyšší možný výsledek. „Těší nás, že můžeme být v tématu udržitelnosti příkladem. A abychom příští rok dosáhli ještě lepších výsledků a byli ještě šetrnější k životnímu prostředí, projdou prostory naší kanceláře významnou rekonstrukcí a modernizací,“ doplňuje Smutný.

Advokátní kancelář Císař, Češka, Smutný v letošním roce slaví 30 let na českém trhu Foto: AK CCS

Advokátní kancelář Císař, Češka, Smutný v loňském roce poskytla 69 % právních služeb klientům ze soukromého sektoru. Korporace s veřejnou účastí tvořily v celkovém počtu odpracovaných hodin 17 % a subjekty z veřejného sektoru 14 %. „Čísla dokládají, že primárním zdrojem našich příjmů je práce pro soukromý sektor. Naopak práce pro veřejný sektor pro nás byla vždy otázkou prestiže, věříme totiž, že by pro stát měli dělat ti nejlepší,“ říká další společník kanceláře Jaromír Císař. Mezi nejvýznamnější případy, které kancelář v minulosti zpracovávala, patří např. úspěšné hájení zájmů Českých drah proti společnosti Grande Stazioni o téměř 9 miliard korun za úpravy hlavního nádraží v Praze. Výše zmíněné dokládá i fakt, že náklady na právní zatupování za pět let činily 6 milionů korun, na nákladech řízení jsme navíc klientovi vymohli navíc dalších téměř 52 milionů korun.  AKCCS pak dále připravila  kompletní transformaci Ředitelství silnic a dálnic na státní podnik, která přinese efektivnější budování dopravní infrastruktury, nebo dlouhodobě a úspěšně zastupovala společnost ČEPRO proti skupině Radovana Krejčíře, jak potvrzuje Jan Duspěva, předseda představenstva společnosti Čepro: „Kvalitu jednotlivce v profesním životě potkáme relativně často, za skutečnou excelenci považuji kvalitu udržovanou po několik generací odborných právníků a tuto úroveň AKCCS dosáhla. Během 15 let, kdy pracujeme s AKCCS, jsme se stali skutečnými partnery. Od soudních řízení případů, které jsme řešili na začátku, jsme se dnes na základě velké důvěry s AKCCS dopracovali až ke strategickému partnerství. Můžeme se spolehnout na práci, která má přesah v tom nejširším kontextu.“

Všechny důležité údaje o výkonu advokacie zveřejnila advokátní kancelář Císař, Češka, Smutný v pořadí již čtvrté a v českém právním prostředí stále ojedinělé ročence. Tradičně ji doplnila také klíčová témata, která odborníci kanceláře identifikovali pro loňský i letošní rok. „Kromě zmíněných ESG projektů jde o např. o kyberbezpečnost, evropskou agendu, transformaci a správu majetku nebo změny ve veřejných zakázkách. Ve všech těchto oblastech, a mnoha dalších, jsme připraveni poskytnout klientům nejen právní služby, ale také komplexní strategické poradenství. V tom vidíme budoucnost moderní advokacie, kterou budeme i nadále rozvíjet,“ doplňuje Jaromír Císař.

Ročenku najdete zde: