Příslušníci policie Foto: Tiskový odbor Policie ČR

Policie letos zadržela čtyři lidi podezřelé v zahraničí mj. ze zabití

Policie v Česku letos zadržela zatím čtyři lidi podezřelé v zahraničí mimo jiné z pokusu o vraždu, z loupeže a zabití. V cizině se zase octlo v poutech šest lidí, na které zatýkací rozkazy vydaly české soudy. Dalších pět lidí policie v Česku do konce května zadržela, protože se vyhýbali vězení. Vyplývá to z informací na webu policejního prezidia.

V květnu kriminalisté po krátkém, intenzivním pátrání zadrželi ve východních Čechách cizince podezřelého z pokusu o vraždu v Německu. Ukrýval se pod smyšlenou totožností v komunitě cizinců a zadržení jej překvapilo, hrozí mu až 15 let vězení, uvedl mluvčí policejního prezidia Jakub Vinčálek.

Dalším květnovým zadrženým byl český občan, na kterého vydalo Španělsko evropský zatýkací rozkaz pro podezření z loupeže a zabití. Muž se ukrýval v domě na okraji Prahy a vycházel pouze výjimečně, v domě policisté našli také pěstírnu konopí. V případě odsouzení může dostat až 20 let vězení.

V dubnu kriminalisté v severních Čechách zadrželi cizince, proti kterému vedou trestní řízení v USA pro mravnostní trestnou činnost na dětech. Muž se ukrýval v Německu, do Česka občas vyjížděl. „Vyšlo najevo, že zrovna působil jako lektor pro zahraniční školu a pohyboval se mezi dětmi ve věkové skupině odpovídající jeho preferencím,“ uvedl mluvčí. Muž skončil ve vazbě, o jeho vydání usilují Spojené státy.

Jednou ze zadržených na základě zatýkacích rozkazů z Česka byla podle mluvčího žena odsouzená na 12 let vězení za drogovou trestnou činnost. Ukrývala se v Nizozemsku. Muže, který se před českými soudy dlouhodobě ukrýval, zadrželi na počátku května policisté v Itálii. Justice tam nyní rozhoduje o jeho předání do ČR. Ve Štrasburku francouzská policie zadržela muže, na kterého byly vydány dokonce dva evropské zatýkací rozkazy. Na rozhodnutí o předání do Česka čeká ve vazbě.

Dlouhá léta policistům unikal muž původem ze zemí bývalé Jugoslávie hledaný pro závažnou násilnou trestnou činnost, uvedl Vinčálek. „Policistům se však trpělivou prací podařilo získat jeho novou falešnou totožnost. Právě díky odhalení jeho nové totožnosti byl zadržen při pokusu o překročení státní hranice v Řecku. Aktuálně je v předávácí vazbě a čeká na převoz do České republiky,“ dodal mluvčí.

Do věznice putoval muž vypátraný v březnu na Třebíčsku, který se vyhýbal osmiletému trestu odnětí svobody za závažnou mravnostní trestnou činnost. Zastlaného v úložném prostoru postele našli v březnu policisté v Brně muže, který také nenastoupil do vězení. Ukrýval se mimo své běžné bydliště a pokračoval v krádežích. Na konci ledna kriminalisté po několikaměsíčním pátrání zadrželi muže odsouzeného k 11 letům vězení za výrobu a distribuci drog. „Muž často měnil místa svého úkrytu. O to se pokusil i v době zadržení. Zasahující policisté jej přistihli při snaze skrýt se pod postelí,“ podotkl mluvčí.

(čtk)