Evropská nejvyšší žalobkyně Laura Kövesiová spolu se svým nově jmenovaným náměstkem Petrem Klementem, foto: eppo.europa.eu

Státní zástupce Klement se stal náměstkem evropské nejvyšší žalobkyně

Kolegium Úřadu evropského veřejného žalobce (EPPO) jmenovalo žalobce Petra Klementa náměstkem evropské nejvyšší žalobkyně Laury Codruțy Kövesiové. Zástupce České republiky vystřídá v této funkci italského kolegu Danila Ceccarelliho, kterému končí tříletý mandát. Na svém webu o tom informovalo Nejvyšší státní zastupitelství. Klement od července 2020 vede český tým evropských pověřených žalobců, náměstkem se stane s účinností od 29. července.

Evropská nejvyšší žalobkyně má dva náměstky, které může pověřit zvláštními úkoly a pravomocemi a kteří ji zastupují v její nepřítomnosti. Klement se připojí k Andrésu Ritterovi z Německa, který je náměstkem od listopadu 2020. Zaujme tak druhou nejvýznamnější pozici v této nadnárodní instituci zaměřené na vyšetřování trestných činů poškozujících finanční zájmy Evropské unie v členských zemích.

„Tato zpráva mi udělala obrovskou radost. Je to další výjimečný předěl nejen v Petrově osobní kariéře, ale má velký význam i pro mezinárodní reputaci českého státního zastupitelství. Držím mu palce, protože tato funkce je spojena s velkou odpovědností,“ uvedl nejvyšší státní zástupce Igor Stříž.

Petr Klement působí u státního zastupitelství od roku 2000, ve funkci státního zástupce je od roku 2004. Pracoval nejprve u Městského státního zastupitelství v Brně, kde se zabýval hospodářskou trestnou činností, od roku 2006 je státním zástupcem Nejvyššího státního zastupitelství, kde pracoval v mezinárodním odboru, v kabinetu nejvyššího státního zástupce a dosud pracuje v odboru závažné hospodářské a finanční kriminality se specializací na ochranu finančních zájmů Evropské unie a na kybernetickou kriminalitu.

(čtk)