Igor Stříž Foto: Nejvyšší státní zastupitelství

Stříž vypsal výběrové řízení na pozici vrchního státního zástupce v Olomouci

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž vypsal výběrové řízení na pozici vrchního státního zástupce v Olomouci. Nejvyšší státní zastupitelství o tom dnes informovalo na svém webu. Místo se uvolní ke konci července, na funkci v červnu rezignoval Radim Daňhel. Vypsání výběrového řízení doporučila Střížovi už dříve vláda. Stříž tehdy sdělil, že se rovněž přiklání k variantě výběrového řízení. Zdůraznil ale, že obsazování pozic vedoucích státních zástupců je mimo působnost vlády.

Daňhel končí ve funkci 31. července, do jmenování jeho nástupce nebo nástupkyně povede Vrchní státní zastupitelství v Olomouci současný náměstek Radek Bartoš. Podle zákona o státním zastupitelství kandidáta na obsazení funkce vedoucího státního zástupce navrhuje nejvyšší státní zástupce a jmenuje ministr spravedlnosti. „Zájemci splňující podmínky se mohou hlásit do 21. srpna 2023,“ doplnilo zastupitelství.

Daňhelovu rezignaci v první polovině června oznámilo ministerstvo spravedlnosti. Stříž ČTK později řekl, že o nástupci by mohlo být jasno v srpnu až září. Daňhel také podle Stříže podal žádost o přeložení na své původní pracoviště, působil jako okresní státní zástupce v Kroměříži. Daňhel vedl olomoucké vrchní státní zastupitelství od poloviny července loňského roku. Ve funkci nahradil Iva Ištvana, který stál v čele úřadu dvě desítky let a který loni v dubnu na vlastní žádost přešel jako státní zástupce na Nejvyšší státní zastupitelství.

Daňhel ve svém vyjádření k rezignaci uvedl, že důvody jeho odchodu nesměřují proti organizaci úřadu. Týkají se podle něj výlučně jeho osoby a jeho odpovědnosti, kterou za chod úřadu nese.

Odcházející vrchní státní zástupce Radim Daňhel poskytl na konci června České justici o důvodech své rezignace i o poměrech na VSZ v Olomouci rozhovor. Podle jeho slov státní zástupci v Olomouci nejsou zvyklí, že je někdo řídí.

(čtk, ire)