Premiér Petr Fiala Foto: Úřad vlády

Fiala ocenil rozhodnutí Fremra. U ústavního soudce nemají být pochybnosti

Premiér Petr Fiala (ODS) bere rozhodnutí Roberta Fremra vzdát se nominace na ústavního soudce za odpovědné a správné. Fiala to dnes řekl novinářům při návštěvě vily Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí na Táborsku. Fremr se v pondělí vzdal nominace kvůli mediálnímu tlaku, který souvisel s Fremrovým předlistopadovým působení v justici.

„Je to rozhodnutí pana soudce Fremra, které respektuji. Obecně si myslím, že v případě tak důležité pozice, jako je ústavní soudce, by neměly existovat jakékoliv pochybnosti o minulosti jednotlivých kandidátů. Je to rozhodnutí odpovědné a správné,“ řekl Fiala.

Místopředseda Vrchního soudu v Praze Robert Fremr Foto: Senát

Fremr připustil, že nedokázal přesvědčivě eliminovat nedůvěru části veřejnosti ohledně jeho předlistopadového působení v justici, a uvedl, že nechce ohrozit důvěryhodnost Ústavního soudu. Zdůraznil, že svůj krok rozhodně nepokládá za doznání. „Počítal jsem to a před listopadem jsem za sebou nechal zhruba tisíc rozhodnutí. (…) Plně respektuji, že z dnešní perspektivy se některá ta rozhodnutí prostě beze zbytku vysvětlit nedají. Mohl bych se zase bránit v dalších a dalších případech, ale jsem si v podstatě jist, že nikdy bych to úplně vysvětlit nedokázal,“ uvedl Fremr.

Ústav pro studium totalitních režimů minulý týden na základě archivních spisů oznámil, že Fremr odsoudil v letech 1983 až 1985 za emigraci 172 lidí ve 124 samostatných případech. Opuštění republiky bylo podle tehdejšího trestního zákoníku trestné. Všichni odsouzení byli po revoluci 1989 rehabilitováni a procesy byly označeny za politické.

Fremra sice do funkce ústavního soudce schválil Senát, prezident Petr Pavel ale následně odložil jeho jmenování do doby, než prověří nové informace historiků o Fremrově rozhodování v trestních kauzách za minulého režimu. Pavel rovněž Fremrovo rozhodnutí o odstoupení od nominace na ústavního soudce ocenil.

(čtk)