Schůze Senátu Reprofoto: ČR

Fremr před senátory odmítl, že by byl prorežimním soudcem

Kandidát na ústavního soudce Robert Fremr odmítl, že by byl za komunistické éry prorežimním soudcem. Senátorům dnes řekl, že v takzvané kauze Olšanské hřbitovy z roku 1988 vědomě zákon neporušil. Uvedl, že nezákonné praktiky při jejím vyšetřování nebylo možné odhalit bez znalosti spisů Státní bezpečnosti (StB), tedy komunistické tajné policie. Za pochybení a nepřesnosti ve svých vyjádřeních se omluvil.

„Nezákonné praktiky jsme neodhalili. Vyvolává to ve mně hořký pocit, vyslovil jsem svou upřímnou lítost,“ uvedl Fremr. Dodal, že se o zmanipulování obžaloby ze strany StB dozvěděl teprve v uplynulých dnech. Již dříve uvedl, že k odsouzení tří chlapců včetně Alexandra Ereta mimo jiné pro vandalismus za ničení pomníků sovětských vojáků na Olšanských hřbitovech dospěl na základě jejich doznání a znaleckých posudků. „Já a náš senát jsme se vědomě porušení zákona nedopustili,“ uvedl.

Fremr zdůraznil, že rozsudky po přezkoumání zůstaly až na jeden platné a že prezident Václav Havel v roce 1990 na základě doporučení tehdejší ministryně spravedlnosti Dagmar Burešové nevyhověl Eretově žádosti o milost. Uvedl také, že proti jeho postupu neměl námitky ani jeden z obhájců, pozdější ministr spravedlnosti a ombudsman Otakar Motejl.

Místopředseda pražského vrchního soudu Fremr soudí od roku 1982, je respektovaným odborníkem na trestní právo. Byl místopředsedou Mezinárodního trestního soudu (ICC), působil i jako soudce Mezinárodního soudního tribunálu pro Rwandu.

Případ tří mladíků projednával Fremrův pětičlenný soudní senát v létě roku 1988. Obžaloba je vinila z více než stovky trestných činů, z nichž nejvážnější bylo záškodnictví. Partě vyčítala poškození pomníčků sovětských a bulharských vojáků na Olšanských hřbitovech, shození kanálového poklopu z Nuselského mostu a položení betonového pražce na železniční trať. Podle serveru Hlídací pes kauzu zmanipulovala StB tak, že za vůdce skupiny označila po vynuceném přiznání devatenáctiletého Alexandra Ereta, jehož otec byl německé národnosti a odjel na Západ. Na základě Eretovy výpovědi byla odsouzena i chlapcova matka.

(čtk)