Předseda KS v Praze Ljubomír Drápal Foto: Stálá konference českého práva

Kdo nahradí Drápala v čele pražského krajského soudu? Zájem mají 4 kandidáti

Do výběrového řízení na funkci předsedy Krajského soudu v Praze (KS) se přihlásili čtyři uchazeči. Jsou jimi soudci Jiří Grygar, Martina Kasíková, Petr Franc a Roman Šebek. České justici to sdělil mluvčí Ministerstva spravedlnosti (MSp) Vladimír Řepka. Současný předseda KS Ljubomír Drápal skončí ve funkci na konci letošního roku.

Místopředseda KS v Praze Jiří Grygar na konferenci. Foto: Stálá konference českého práva

Předsedou KS v Praze se chtějí stát tři jeho soudci a jedna soudkyně. Do výběrového řízení se přihlásili tři stávající místopředsedové soudu a jedna bývalá místopředsedkyně.

Jiří Grygar působí jako místopředseda KS od roku 2018. Soudcem je od roku 2007, na KS v Praze působí od roku 2015. Je autorem mj. posledního komentáře k zákonu o soudech a soudcích.

Martina Kasíková již ve vedení KS v Praze působila, a to jako místopředsedkyně pro civilní úsek. Nyní je předsedkyní senátu. V toce 2007 získala cenu Právník roku. Působila také jako poradkyně někdejšího ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila.

Petr Franc, který je místopředsedou KS od roku 2017, předtím vedl dva středočeské okresní soudy: Okresní soud v Kutné Hoře a Okresní soud Praha-západ. Soudcem je od roku 1994.

Místopředsedkyně soudu Martina Kasíková Foto: Stálá konference českého práva

Roman Šebek je soudcem od roku 2000. Než v roce 2005 přešel na KS v Praze, působil u Okresního soudu v Mělníku.

Ljubomír Drápal je předsedou KS od roku 2017. Sedmiletý předsednický mandát ovšem nemůže dokončit, letos na konci roku mu totiž zaniká mandát soudce z důvodu dosažení věkové hranice 70 let. Špičkový civilní soudce, pověstný svým renesančním rozhledem, přešel na KS z Nejvyššího soudu, odkud odešel pro neshody s tehdejším předsedou Pavlem Šámalem.

Petr Dimun