Německý kancléř Olaf Scholz Foto: Bundeskabinett

Německo usnadní změnu genderové identity, bude stačit prohlášení

Německá vláda kancléře Olafa Scholze dnes schválila návrh zákona, který umožní transgenderovým lidem či nebinárním osobám změnit úřední zápis o pohlaví bez psychiatrických posudků a zdlouhavých soudních řízení. Zákon o sebeurčení, jak se norma jmenuje, označila spolková ministryně pro rodinu Lisa Pausová za velký krok a za skoncování s genderovou diskriminací.

„Ústava zaručuje svobodný rozvoj osobnosti a respektování genderové identity. Přesto byli lidé přes 40 let diskriminováni kvůli zákonu o transsexuálech. S tím je konečně konec. Zákonem o genderové identitě dáváme každému člověku právo, aby byl respektován ve své genderové identitě,“ řekla.

Nový právní předpis tak po očekávaném souhlasu parlamentu nahradí zmíněný zákon o transsexualitě z počátku 80. let, který zčásti odporuje ústavě. Na to poukázal i ministr spravedlnosti Marco Buschmann. „Zákon o sebeurčení je výrazem politiky, pro kterou stojí na prvním místě lidská práva,“ řekl.

Významnou změnou je, že lidé budou moci změnit úřední zápis v matričních registrech prostým prohlášením bez odborných posudků, které kritici označovali jako ponižující. Prohlášením bude možné změnit i křestní jméno, pokud si to bude osoba měnící genderovou identitu přát. Sami podat prohlášení budou moci i nezletilí od 14 let věku se souhlasem zákonného nástupce. Tento souhlas může nahradit rozhodnutí rodinného soudu. Za mladší osoby musí učinit prohlášení zákonní zástupci. Upravit bude možné i rodné listy, kdy označení matka a otec může žadatel nahradit termínem rodič.

(čtk)