Zákon řeší těhotenství v době rozvodu Foto: Pixabay

Otěhotnění v době rozvodu? Otcovství půjde určit na matrice

Nejen před soudem, ale také před matričním úřadem nebo zastupitelským úřadem ČR bude možné učinit prohlášení o určení otcovství tzv. trojdohodou v situaci, kdy žena otěhotní nebo porodí dítě po zahájení řízení o rozvodu manželství. Změnu v reakci na úpravu občanského zákoníku navrhuje ministerstvo vnitra. Postup neplatí pro nezletilé rodiče.

Návrh je jednou ze změn, kterou obsahuje novela zákona o matrikách.

Kromě dalšího reaguje novela na „rozšíření možnosti určování rodičovství Úprava § 777 občanského zákoníku umožní, aby prohlášení matky dítěte, manžela (resp. bývalého manžela) matky a biologického otce dítěte o určení otcovství mohlo být učiněno před matričním úřadem (dosud jen před soudem)“.

Takový postup bude vyloučen v případě nezletilých: „Nezletilý, který není plně svéprávný, činí prohlášení vždy před soudem (§ 779 odst. 2 občanského zákoníku),“ uvádí důvodová zpráva k vydání příslušných matričních formulářů.

Úplný návrh novely zákona o matrikách, jménu a příjmení je zde.

Prohlásit otcovství „trojdohodou“ lze už nyní, pokud se narodí dítě mezi zahájením rozvodového řízení a třístým dnem po rozvodu. Manžel nebo bývalý manžel musí prohlásit, že není otcem, jiný muž se musí k otcovství přihlásit a matka dítěte se k oběma prohlášením připojí.

Doposavad však bylo možné tento krok učinit jen před soudem: „Prohlášení manžela matky dítěte, popřípadě jejího bývalého manžela, muže, který tvrdí, že je otcem dítěte, a matky dítěte se činí v řízení před soudem, zahájeném na návrh některého z nich, přičemž návrh lze podat nejpozději do uplynutí jednoho roku od narození dítěte,“ popisuje vnitro stávající stav.

Vnitro: Stávající právo klade neúměrné překážky

Podle zprávy RIA je ve vztahu k otcovství „rozvod manželství nedůvodně omezující v případech, kdy spolu manželé již intimně nežijí, avšak mají i nadále legitimní důvody v manželství setrvat (např. ohled na dříve narozené děti či náboženské důvody atd.). Vyloučit nelze ani případy, kdy je řízení o rozvod zahájeno, ale soud manželství nerozvede“. V těchto případech manželům v současnosti nezbývá než absolvovat zdlouhavé a nákladné řízení o popření první domněnky podle § 785 občanského zákoníku, popisuje vnitro.

„Podmíněnost určení otcovství podle § 777 občanského zákoníku existencí pravomocného rozhodnutí o rozvodu nadto nedůvodně komplikuje situaci i manželům, kteří se rozvést chtějí, i dětem, o něž se jedná. Narodí-li se dítě ještě před nabytím právní moci rozhodnutí o rozvodu manželství, nutí je povinná posloupnost jednotlivých řízení v rámci řešení rozvodu, aby nejprve absolvovali řízení o úpravě poměrů nezletilého dítěte pro dobu po rozvodu. Dojde-li přitom nedlouho poté k popření otcovství manžela a určení otcovství jiného muže, ukáže se zpětně proběhlé řízení o úpravě poměrů dítěte jako nadbytečné a oddalující samotný rozvod i určení otcovství,“ vysvětluje vnitro.

Stávající právní úprava v oblasti určování otcovství klade podle ministerstva vnitra v některých životních situacích neproporcionální překážky k dosažení souladu mezi biologickým a právním rodičovstvím.

Sjednotit právní, biologické a sociální rodičovství

Stát navrhuje celý proces zjednodušit: „V návrhu novely zákona o matrikách (sněmovní tisk 431) se v této souvislosti navrhuje rozšířit výše popsanou existující možnost zjednodušeným způsobem konsenzuálně vyloučit domněnku otcovství svědčící manželu matky, popř. bývalému manželu matky a současně založit vyvratitelnou domněnku svědčící jinému muži.“

„Cílem je dosáhnout co nejdříve, a pokud možno co nejméně zatěžujícím způsobem pro všechny zúčastněné, souladu mezi právním rodičovstvím na jedné straně a biologickým, popřípadě sociálním rodičovstvím na straně druhé. Ve sněmovním tisku 431 je také navrženo umožnit realizovat tento postup nejen před soudem, ale i před kterýmkoli matričním úřadem nebo zastupitelským úřadem České republiky. Navrhuje se proto stanovit závaznou podobu příslušných tiskopisů,“ uvádí k tomu ministerstvo vnitra, které vyhláškou předkládá stanovené vzory formulářů o určení otcovství.

Návrh vyhlášky včetně důvodové zprávy a formulářů  je zde.

Ověřovat budou obce a kraje            

V případě potřeby ověření takového prohlášení, přibyde práce obecním úřadům s rozšířenou působností a krajským úřadům. „Prohlášení o určení otcovství jakožto veřejné listiny budou na základě návrhu novely zákona o matrikách obsažené ve sněmovním tisku 431 s účinností od 1. ledna 2024 nově ověřována obecními úřady obcí s rozšířenou působností a krajskými úřady,“ uvádí se v návrhu prováděcí vyhlášky

„Důvodem je skutečnost, že se matriční úřady v praxi setkávaly s tím, že rodiče potřebují prohlášení o určení otcovství k dítěti pro použití v zahraničí, přičemž některé státy (např. Itálie) platnost těchto prohlášení bez vyššího ověření neuznávají, doslovný výpis z matriční knihy je pro ně nedostačující a požadují přímo prohlášení o určení otcovství k dítěti. Na základě této skutečnosti bylo tedy prohlášení o určení otcovství zařazeno mezi matriční tiskopisy (nebude se jednat o přísně zúčtovatelný matriční tiskopis). V matriční praxi tak dochází ke změně, neboť napříště budou vzory prohlášení o určení otcovství uvedeny v matriční vyhlášce, nikoli pouze v metodice Ministerstva vnitra,“ vysvětluje vnitro v důvodové zprávě k vyhlášce.

Irena Válová