V projednávaném případu čelí podle tisku Urbancová obžalobě za to, že za úplatky ovlivňovala rozhodování svých kolegů Foto:Pxhere

Na Slovensku začal soud s obžalovanou bývalou místopředsedkyní nejvyššího soudu

Soud na Slovensku dnes začal projednávat případ bývalé místopředsedkyně slovenského nejvyššího soudu Jarmily Urbancové, která je stíhána pro podezření z korupce a svévolného uplatňování práva při rozhodování. Spolu s ní před soudem stanula také další soudkyně Otília Doláková. Obě obžalované, kterým v případě prokázaní viny hrozí osmileté vězení, vinu popřely, uvedla slovenská média.

V projednávaném případu čelí podle tisku Urbancová obžalobě za to, že za úplatky ovlivňovala rozhodování svých kolegů, včetně tehdejší soudkyně jednoho z bratislavských okresních soudů Dolákové. Ta podle vyšetřovatelů žádosti Urbancové vyhověla.

Obžalobu projednává Specializovaný trestní soud, který se na Slovensku zabývá nejzávažnější kriminalitou a také například korupčními trestnými činy.

Urbancová i Doláková jsou mezi více než desítkou soudců, které slovenská policie v různých kauzách obvinila po posledních parlamentních volbách z února 2020, jež vyústily v odchod strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica do opozice. Kromě pracovníků justice policie tehdy obvinila i podnikatele a vysoké úředníky z doby vládnutí Směru-SD, jež se nyní před nadcházejícími předčasnými volbami do sněmovny těší podle většiny průzkumů největší popularitě. Sám Fico vyšetřování některých ze zmíněných velkých kauz dlouhodobě zpochybňuje.

(čtk)