Soudní síň Městského soudu v Praze Foto: AIP architekti

NKÚ: Informace z účetnictví Městského soudu v Praze za rok 2022 jsou spolehlivé

 V účetnictví ani v údajích o rozpočtu Městského soudu v Praze za loňský rok nezjistil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) významné nesprávnosti. Účetní závěrka tak podává věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví, údaje pro hodnocení plnění státního rozpočtu jsou podle kontrolorů spolehlivé. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělila mluvčí NKÚ Hana Kadečková.

Kontrola byla zahájena už v otevřeném účetním období 2022, soud proto průběžně opravoval nedostatky, které kontroloři zjistili. Hodnota těchto nedostatků nebyla ale podle NKÚ významná, vliv na účetní závěrku v případě neprovedení oprav by byl 15,2 milionu korun.

„Zjištěné nedostatky nebyly významné a Městský soud Praha je opravil. V důsledku provedení účetních oprav a realizace všech potřebných opatření k eliminaci systémových nedostatků bylo účetnictví Městského soudu Praha v roce 2022 vedeno v souladu s příslušnými právními předpisy a informace v účetní závěrce sestavené na jeho základě jsou spolehlivé,“ uvedl NKÚ v kontrolním závěru.

Vnitřní kontrolní systém Městského soudu v Praze lze podle kontrolorů v prověřovaných oblastech považovat za účinný. NKÚ upozornil na některé operace, při kterých kontrolní systém včas neodhalil související rizika a nezabránil porušení právních předpisů. „Uvedené nedostatky však nebyly takového rozsahu, aby byly ze strany NKÚ vyhodnoceny jako významné, proto NKÚ v rámci prověřovaných operací vyhodnotil vnitřní kontrolní systém jako účinný,“ sdělili kontroloři.

Kontroloři zjistili, že Městský soud v Praze v několika případech porušil rozpočtová pravidla. Podle NKÚ se jedná o skutečnosti nasvědčující porušení rozpočtové kázně ve výši 224.000 korun. Soud například neuveřejnil smlouvu v registru smluv či pozdě odvedl zálohu na konkurzní řízení do státního rozpočtu.

NKÚ také prověřil, jak soud napravil nedostatky z předchozí kontroly, z 20 opatření provedl úplně a správně 18 opatření a dvě částečně.

(čtk)