Ministr spravedlnosti Pavel Blažek přijal pozvání na jednání představenstva ČAK Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Šéf ČAK Němec: Snižuje se počet advokátů, kteří jsou ochotni zastupovat ex offo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek společně se svými náměstky Karlem Dvořákem, Antonínem Stanislavem a Radomírem Daňhelem přijali pozvání k účasti na jednání představenstva České advokátní komory (ČAK). Zástupci Komory s vedením ministerstva řešili novelu zákona o advokacii, možné zvýšení advokátního tarifu a novelu trestního řádu. Tématem schůzky byl i výběr ústavních soudců. Předseda ČAK Robert Němec varoval, že se snižuje počet advokátů, kteří jsou ochotni zastupovat ex offo.

„Svou dnešní účast na vašem jednání vnímám jako bilanční návštěvu,“ řekl na úvod jednání ministr Blažek. Zmínil také svou poslední schůzku se zástupci ČAK. Následně zdůraznil některé body, které by chtěl na půdě Komory probrat. Jedním z bodů, o kterých Pavel Blažek zástupce advokátů informoval byl konsolidační balíček či proces jmenování ústavních soudců. 

„Já osobně mám na dnešní program připravena tři velká témata,“ zahájil své vystoupení předseda představenstva ČAK Robert Němec, „je to novela zákona o advokacii, dále advokátní tarif a novela trestního řádu.“

Jednání trvalo asi hodinu. V rámci diskuse informoval náměstek Stanislav o tom, že se v současné době vypořádávají připomínky k zákonu o advokacii a pokračují práce na nové pracovní verzi tarifu. Na tomto místě reagoval Robert Němec sdělením, že nová čísla, která má Komora k dispozici, ukazují, že se snižuje počet koncipientů a současně se v regionech snižuje počet advokátů, kteří jsou ochotni zastupovat ex offo. V trestním řízení se tak označuje obhajoba, kdy obviněný musí mít obhájce ze zákona (např. je-li ve vazbě nebo horní hranice hrozícího trestu odnětí svobody převyšuje pět let), ale sám si advokáta nezvolí. Pak je mu ustanoven neprodleně soudem.

Česká justice nedávno informovala o tom, že naděje na úpravu tarifu klesá. Původní návrh byl totiž v meziresortním připomínkovém řízení podroben ostré kritice Ministerstva financí, ale i soudů. Ministerstvo financí s předloženým návrhem zásadně nesouhlasí. Ohledně možnosti prosadit ještě letos navýšení advokátního tarifu panuje podle informací České justice i ve vedení samotného ministerstva velká skepse. Vyjednávání ale zatím pokračuje. „Je pravdou, že k návrhu novely advokátního tarifu poté, co byl předán do připomínkového řízení, byly uplatněny připomínky ze strany soudů nebo Ministerstva financí, polemizující se skokovým navýšením mimosmluvní odměny v advokátním tarifu. Česká advokátní komora chápe stávající ekonomickou situaci v České republice. Advokáti a jejich klienti však nemohou být – již opět – těmi, kdo ekonomické problémy státu ponesou na svých bedrech. Proto je ČAK ochotna ke kompromisnímu narovnání mimosmluvní odměny, a to alespoň v rozsahu odpovídajícímu inflaci za 17 let od poslední valorizace základních sazeb advokátního tarifu nebo navýšení platové základny státních zástupců za stejné období,“ uvedla už dříve pro Českou justici místopředsedkyně ČAK Monika Novotná.

V další části setkání se hovořilo o rekodifikaci celého trestního práva. V této souvislosti náměstek Antonín Stanislav vystoupil s iniciativou na svolání pracovního jednání s ČAK. V neposlední řadě se probíraly i otázky týkající se zákona o preventivní restrukturalizaci, oddlužení a insolvenčního řízení, nesporných rozvodů a valorizace a efektivity vymáhání výživného.

(epa)