Soudci NSS při loňské návštěvě prezidenta Petra Pavla Foto: NSS

Správním soudům se daří omezit nedodělky. Zvýšil se počet soudců i asistentů

Českým správním soudům se podařilo zkrátit délku řízení a odbourat část nedodělků, tedy starých nevyřešených sporů. Příčinou trendu je hlavně navýšení počtu soudců i asistentů, uvedl předseda Nejvyššího správního soudu (NSS) Karel Šimka v návaznosti na pravidelnou výroční poradu, která se v Brně konala minulý týden. Účastnili se jí místopředsedové krajských soudů pro úseky správního soudnictví a vedení NSS.

„Určitě se v určité míře zlepšila kvalita rozhodování některých úřadů, patrné to je například u daňové správy. Ale klíčovou příčinou zlepšení je prostě to, že po letech nouze začínáme mít na správních úsecích krajských soudů konečně přiměřený počet kvalitních soudců. Drobný nárůst počtu soudců o zhruba dvě desítky v posledních několika letech krajským soudům mimořádně pomohl – na jejich výkonu je to velmi znát a daří se odbourávat staré nedodělky,“ uvedl Šimka.

„Zůstanou-li stávající podmínky pro činnost správního soudnictví zachovány a nedojde-li k nepředvídaným zvratům, koncem roku 2025 začnou soudci ve správním soudnictví rozhodovat převážnou většinu kauz v řádu několika měsíců na jednu instanci,“ doplnil Šimka.

Ve správním soudnictví rozhodují soudy zejména o žalobách lidí nebo právnických osob, domáhajících se ochrany před nezákonným rozhodnutím nebo postupem orgánů veřejné moci. Správní úseky tvoří součást krajských soudů. Mimořádným opravným prostředkem je kasační stížnost k NSS.

Ke konci letošního roku bude na krajských soudech podle odhadu NSS kolem 4500 nerozhodnutých věcí oproti téměř 6000 z konce roku 2022. Podobně i NSS sníží svůj počet nedodělků ke konci roku pod 2500 oproti více než 3000 z konce loňského.

Zkušenost za 20 let fungování současného modelu správního soudnictví podle Šimky ukazuje, že krajské soudy každoročně obdrží necelých 10.000 správních žalob, kolem 3500 sporů pak míří k NSS. Na tato čísla má být správní soudnictví dimenzováno, míní Šimka.

„Žádné agendy neubylo více než ostatních, zejména neklesá podíl nejtěžších typů věcí – finančních, stavebních a územního plánovaní a ekonomických regulací. Významnější úbytek nápadu (přísunu nových podnětů) pozorujeme v poslední době jen u dopravních přestupků, ale to není klíčová agenda správního soudnictví,“ doplnil Šimka.

Na NSS se pozitivní trend podle Šimky projeví se zpožděním roku nebo dvou. „Máme teď dočasně přidělené některé soudce z krajských soudů, a pokud vše půjde dobře, přibude nám letos a příští rok pár nových soudců natrvalo. I my snižujeme počty starých nedodělků,“ uvedl předseda NSS.

(čtk)