Vystupující během druhé části sympozia Ekonomického deníku k tématu Ceny a úspory energií. Zleva ministr životního prostředí Petr Hladík, vydavatel Ekonomického deníku Ivo Hartmann a náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Třešňák. Foto: Radek Čepelák

Komunitní energetika změní zavedené pořádky na trhu s elektřinou. Více probereme na sympoziu Ekonomického deníku

Co si máme představit pod pojmem komunitní energetika? Jaké výhody přinese městům a jejich obyvatelům sdílení elektřiny v rámci energetických společenství? Nejen těmito otázkami se bude zabývat Sympozium Ekonomického deníku na téma Komunitní energetika na startovací čáře, které se bude konat 25. října v pražském Hotelu Augustine.

První blok sympozia se zaměří na ostře sledovanou novelu energetického zákona, která otevírá cestu k rozvoji komunitní energetiky. Novela se teď nachází ve druhém čtení v poslanecké sněmovně. Svůj pohled na nový obor energetiky představí zákonodárci, zástupci státní správy, měst i firem z oboru. Zástupce Státního fondu životního prostředí představí dotační programy, kterými stát energetická společenství podpoří.

Druhý blok bude mít podobu diskusního panelu mezi přítomnými zástupci obou komor parlamentu, ministerstev, municipalit a firem z oboru. Na sympoziu Ekonomického deníku o startu komunitní energetiky vystoupí:

  • René Neděla, vrchní ředitel sekce energetiky, Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR
  • Martin Sedlák, hlavní poradce ministra životního prostředí a programový ředitel Svazu moderní energetiky
  • Róbert Teleky, poslanec, předseda podvýboru pro energetiku Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR
  • Herbert Pavera, senátor, místopředseda výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu
  • Ivo Marcin, ředitel odboru strategie a mezinárodní spolupráce Státního fondu životního prostředí
  • Miroslav Žbánek, místopředseda Svazu měst a obcí a primátor Olomouce,
  • Libor Lesák, radní Středočeského kraje
  • Stanislav Gaj, ředitel projektu Domy Sobě
  • Kateřina Šveřepová, partnerka a advokátka Císař, Češka, Smutný s.r.o., advokátní kancelář

Pořadatelem akce je vydavatel Ekonomického deníku, společnost Media Network s.r.o. Pokud máte zájem zúčastnit se, registrujte se prostřednictvím e-mailu [email protected].

Vystupující během druhé části sympozia Ekonomického deníku k tématu Ceny a úspory energií. Zleva obchodní ředitel SSI Energy Marek Tabašek, šéf Nemocnic Plzeňského kraje Zdeněk Švanda, ministr životního prostředí Petr Hladík, vydavatel Ekonomického deníku Ivo Hartmann a náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Třešňák. Foto: Radek Čepelák

Letos již Ekonomický deník uspořádal dvě sympozia zaměřená na oblast energetiky. První se zaměřila na téma Ceny a úspor energií. Mezi řečníky byl ministr životního prostředí Petr Hladík, náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Třešňák, energetický konzultant Jiří Gavor či obchodní ředitel Veolia Energie ČR Jakub Tobola. Akce se konala na konci dubna.

Druhý blok sympozia Ekonomického deníku: u řečnického pultu je Miroslav Zajíček, zleva za stolem Jan Fousek, Pavel Dočekal, moderátor bloku David Tramba, Radek Jirků, Michal Šnobr a František Hrdlička. Foto: Radek Čepelák

Na počátku června se konalo sympozium na téma „Jak má vypadat nová Státní energetická koncepce“. Vystoupili zde mimo jiných třeba náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Třešňák, ředitel odboru energetiky a ochrany klimatu na ministerstvu životního prostředí Pavel Zámyslický, energetický expert a investor Michal Šnobr, manažer skupiny Sev.en Energy Radek Jirků, ředitel strategie Veolia Energie ČR Miroslav Zajíček, výkonný ředitel asociace AKU-BAT CZ Jan Fousek a ředitel pro regulační a právní záležitosti podniku GasNet Pavel Dočekal.

(red)