Schůze ústavně-právního výboru Senátu Foto: Senát

Nominaci Simona na ústavního soudce posoudí klíčový výbor

Kandidaturu Pavla Simona na ústavního soudce posoudí senátní výbory ústavně-právní a pro lidská práva příští týden ve středu 11. října. Vyplývá to z dnes zveřejněných pozvánek na jejich jednání. Simon na nich zřejmě bude muset podobně jako někteří jeho předchůdci vysvětlovat svou rozhodovací činnost, ale také propagaci čínského cvičení čchi-kung. Senát jako celek bude o nominaci Simona rozhodovat o týden později, tedy 18. října.

Simon je předsedou senátu Nejvyššího soudu se specializací na odpovědnost státu za škodu a nemajetkovou újmu. Podle prezidenta Petra Pavla by byl jeho nominant přínosem pro Ústavní soud nejen svou specializací, ale také rozvahou, soudcovskou zdrženlivostí a zkušenostmi z různých stupňů soudní soustavy. Ke kritice svého kandidáta Pavel uvedl, že Simon je z hlediska odborných kvalit dobrým adeptem na ústavního soudce.

Simon koncem září na adresu kritických hlasů řekl, že nepokládá za diskvalifikující to, že některá rozhodnutí, na nichž se podílel, v minulosti před Ústavním soudem neobstála. Poukázal na statistiku, podle které jím připravená rozhodnutí Nejvyššího soudu vykazují při přezkoumávání ústavními soudci nadstandardní úspěšnost. „Zrušeno bylo jen jedno procento rozhodnutí z těch, která jsem připravoval jako soudce zpravodaj,“ uvedl Simon. Podle něj je na tom lépe než ostatní členové Nejvyššího soudu, kteří se zabývají srovnatelnou agendou.

Mezinárodní konference „Závaznost soudních rozhodnutí“ (2017) a diskutující Pavel Simon, lord Jonatan Mance – místopředseda Nejvyššího soudu Spojeného království (vlevo) a soudce Nejvyššího soudu Spojeného království Michael Townley Featherstone Briggs, lord Briggs z Westbourne. Foto: Nejvyšší soud

Kritika za zrušená rozhodnutí nedávno zazněla například od předsedy senátního ústavně-právního výboru Tomáše Goláně (ODS), nebo od senátorů Marka Hilšera z klubu Starostů, Hany Kordové Marvanové (ODS) a Václava Lásky (SEN 21). Podle nich Simon při rozhodování o odškodnění stál příliš na straně státu. Pavlu Fischerovi (nezávislý) vadilo sporné Simonovo angažmá v šíření čínské metody „pěstování vnitřní síly“.

Simon k námitkám uvedl, že statistika za posledních pět let vyvrací jeho pověst soudce, který „nerad odškodňuje“, respektive který ve sporech o odpovědnost za škodu při výkonu veřejné moci straní spíše státu než žalobcům. „V těch věcech, kde já jsem byl soudce zpravodaj a které jsme řešili meritorně, tak ve dvou třetinách vyhrál žalobce a v jedné třetině vyhrál stát. Kdybych byl soudce, který nechce odškodňovat a který straní státu, tak by ten poměr byl úplně přesně opačný,“ řekl Simon.

Soudce rovněž odmítl označovat za nepřípustnou podnikatelskou aktivitu to, že se jako lektor věnuje čínskému tradičnímu cvičení čchi-kung, konkrétně směru nazývanému Orel v hnízdě. Jde podle něj o směr určený lidem ze západního světa, které trápí stres a nedostatek času. Cvičení má podle Simonovy vlastní dlouholeté zkušenosti dobrý vliv na zdraví i duševní pohodu lidí, podobně jako třeba jóga.

Simon by v případě senátního souhlasu obsadil volné místo v patnáctičlenném týmu ústavního soudců namísto Roberta Fremra, jenž sice získal souhlas Senátu, ale následně se před jmenováním kandidatury vzdal po kritice rozhodovací činnosti před rokem 1989.

(čtk)