Foto: Kampaň Petra Pavla

Pavel navrhl Senátu na soudce ÚS advokátku Dolanskou Bányaiovou a soudce Kühna

Prezident Petr Pavel navrhl Senátu na ústavní soudce advokátku Lucii Dolanskou Bányaiovou a soudce Nejvyššího správního soudu Zdeňka Kühna. Hrad to dnes uvedl na webu. U Ústavního soudu (ÚS) je nyní jedno místo z 15 prázdné, neboť Senátem neprošel předchozí Pavlův nominant, soudce Nejvyššího soudu Pavel Simon. Přesně za měsíc pak skončí mandát Radovanu Suchánkovi. Senát musí o nominacích rozhodnout do 60 dnů, nynější návrhy tak posoudí do Vánoc.

Dolanská Bányaiová svoji praxi zaměřuje především na zastupování klientů v soudních a rozhodčích řízeních, na soutěžní právo, mezinárodní právo soukromé a evropské právo. Kühn je profesorem na katedře teorie práva a právních učení Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Zhruba 15 let je soudcem Nejvyššího správního soudu. V minulosti byl též nominován vládou na pozici ad hoc soudce u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Nominaci advokátky ocenila Česká advokátní komora: „Představenstvo ČAK kandidaturu advokátky Lucie Dolanské Bányaiové plně podporuje. Jsme si jisti, že je důstojnou zástupkyní advokátního stavu a splňuje veškerá profesní i lidská kritéria kladená na ústavní soudce a soudkyně,“ uvedl předseda ČAK Robert Němec s tím, že věří, že další nominace z řad advokacie budou následovat.

„Česká advokátní komora je přesvědčena, že v advokacii je celá řada odborně i morálně silných osobností, které se mohou bez jakýchkoliv pochybností stát kvalitními ústavními soudci či soudkyněmi. Vedení České advokátní komory dlouhodobě zdůrazňuje, že zastoupení advokátů a advokátek z praxe je pro kvalitní fungování Ústavního soudu nezbytné,“ uvedla Komora k dnešní nominaci.

Kdo je advokátka Lucie Dolanská Bányaiová (49):

– Jako advokátka se Lucie Dolanská Bányaiová specializuje na soutěžní právo, mezinárodní právo soukromé a evropské právo, je jednatelkou a partnerkou v advokátní kanceláři Bányaiová Vožehová. Kromě toho působí u Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR a také vyučuje na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. Od října 2021 zasedá v představenstvu České advokátní komory (ČAK).

– Dolanská Bányaiová se narodila 2. října 1974, po maturitě na pražském Gymnáziu Karla Sladkovského vystudovala pražskou právnickou fakultu, kde získala malý (JUDr.) i velký (Ph.D.) doktorát. Má za sebou také studijní pobyty na Cardiffské univerzitě ve Velké Británii a Brandeisově univerzitě ve Spojených státech. Na UK dnes sama učí, vede semináře mezinárodního práva soukromého přednáší soutěžní právo zahraničním studentům v rámci programu LLM a Erasmus. Hovoří anglicky a francouzsky.

– „Právničinu mám asi v krvi, dědeček byl právník, maminka je advokátka, tak to mám asi někde zakódované v DNA. Myslím, že s právem a advokacií jsme si fakt padli do oka a nedovedu si představit, že bych dělala něco jiného,“ řekla před dvěma lety webu epravo.cz Lucie Dolanská Bányaiová, která se do představenstva ČAK dostala jako zástupkyně platformy Komora 2.0. Ta se snaží o „šikovnější, chytřejší a dostupnější“ advokátní komoru, důraz klade mimo jiné na vzdělávání, a to nejen klasického, ale i takzvaných „soft skills“ – třeba jak komunikovat s klienty.

– Po studiích pracovala v mezinárodních advokátních kancelářích Altheimer & Gray a Salans, kde působila i její matka, uznávaná členka rozhodčích tribunálů Alena Bányaiová. Od roku 2004 je advokátkou, v roce 2010 založila se společnicí Lucií Vožehovou vlastní advokátní kancelář. Klienty zastupovala například v řízeních před Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže nebo před Tribunálem Evropské unie, věnovala se i případům nekalé soutěže. Má zkušenosti s právem v oblastech IT, zemědělství nebo telekomunikací.

– Dolanská Bányaiová je vdaná, kromě matky Aleny – jež je považována za jednoho z nejlepších a nejžádanějších rozhodců na českém trhu – patří ke známým osobnostem veřejného života také její otec František Bányai. Rodák ze slovenské Levice a absolvent pražské Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy je od roku 2005 je předsedou Židovské obce v Praze, kterou už předtím provizorně vedl od roku 2004.

Kdo je soudce Zdeněk Kühn (50):

– Zdeněk Kühn je od roku 2008 soudcem Nejvyššího správního soudu a je předsedou senátu tohoto soudu.

– Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy a Právnickou školu Michiganské univerzity v USA. V letech 1997 až 2001 pracoval v advokátní kanceláři jako advokátní koncipient. Od roku 2000 působil jako odborný asistent, v roce 2006 se stal docentem na katedře teorie práva a právních učení Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, v roce 2018 byl jmenován profesorem teorie práva. Vede semináře i v angličtině. Přednášel i na Newyorské univerzitě v Praze.

– Od roku 2004 byl tři roky asistentem soudce na Ústavním soudu, podílel se rovněž na činnosti Legislativní rady vlády České republiky.

– V letech 2011 až 2015 byl jedním z expertů Evropské banky pro obnovu a vývoj (EBRD) na podporu právní reformy v Moldavsku. V roce 2012 působil u EBRD jako expert pro reformy v Albánii. V letech 2015 až 2017 byl hlavním expertem programu Rady Evropy (HELP) pro vzdělávání v oblasti soudcovské argumentace a aplikace Evropské úmluvy v Polsku, Rumunsku, Bosně a Hercegovině a Bulharsku. Od roku 2007 je též ad hoc soudcem u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

– Je autorem několika monografií a desítek článků publikovaných v ČR i v zahraničí, kde i přednáší. V roce 2001 obdržel Ceny Josefa Hlávky pro nejlepší studenty a absolventy vysokých škol v ČR a Bolzanovu cenu za vynikající doktorskou práci.

(čtk, ire)