Loňský sněm Soudcovské unie Foto: Soudcovská unie

Soudci míří na sněm, budou jednat o svém materiálním zabezpečení

Již tento pátek se uskuteční 33. Shromáždění delegátů Soudcovské unie (SU) v Přerově. Kromě zvolení prezidenta budou delegáti řešit Materiální zabezpečení soudců a komunikaci navenek i dovnitř organizace. Sněm zahájí předseda Krajského soudu v Ostravě Petr Novák.

O post prezidenta má zatím zájem pouze současný šéf SU Libor Vávra. „Potvrzuji, že nominaci na prezidenta získal jen JUDr. Vávra. Dle volebního řádu však kandidatury lze předkládat do 10,00 hod. zahajovacího dne sněmu,“ uvedla Eva Mrzenová z kanceláře SU. Další nominace se však neočekávají, lze počítat pouze s případným doplněním kandidátů do dalších volených orgánů, tedy do Republikové rady a Kontrolní komise.

Program bude oficiálně zahájen v pátek 13. října 2023 v 9 hodin ve Velkém kongresovém sálu LH Hotelu JANA v Přerově. Očekávána je účast 150 delegátů a hostů z řad vysokých ústavních činitelů, resortních představitelů a významných osobností z justičních institucí.

Soudcovská unie se postavila proti návrhu na zmrazení soudcovských platů tak, jak ji obsahuje vládní konsolidační balíček. Očekává se, že se soudci se budou v případě schválení změn bránit u Ústavního soudu, podobně jako v mnoha podobných situacích v minulosti. Platy představitelů státní moci vycházejí z takzvané platové základny. V případě soudců je nyní součinem průměrné hrubé mzdy v národním hospodářství vždy za předloňský rok a zákonného koeficientu tři. Nově se má koeficient snížit na 2,82. 

„V této souvislosti SU ČR považuje vládní návrh změny zákona o platu soudců spočívající ve snížení koeficientu v platové základně od 1. 1. 2024  za flagrantní porušení práva soudců na materiální zabezpečení, aniž by pro takovou zásadní restrikci byly splněny mantinely vytýčené konstantní judikaturou Ústavního soudu ve věcech platových restrikcí vůči soudcům?“ stojí v oficiálním prohlášení. Soudcovská unie míní, že návrh představuje „trvalou a neodůvodněnou erozi materiálního zabezpečení soudců“ a měl by být zamítnut.

Soudcovská unie ČR vznikla v roce 1990 jako nepolitické profesní a dobrovolné stavovské sdružení. Při neexistenci Nejvyšší rady soudnictví je významným reprezentativním orgánem soudců.

(epa)