Podezření z trestného činu loupeže bylo policií v roce 2019 odloženo s tím, že se skutek nestal Ilustrační foto: Pixabay

Žena označila pachatele loupeže, která se nestala. NS judikoval trestný čin křivého obvinění

Za křivé obvinění se ocitla v roce 2022 ve vězení žena, když označila pachatele loupeže, která se podle policie nestala, aby zakryla podvod, ke kterému možná nedošlo. Řízení o podvodu totiž trvalo. Policie nedodala důkazy, soudy je neprovedly, fakta v rozsudcích se rozcházejí a soudkyně je zřejmě podjatá. Nejvyšší soud musel judikovat trestný čin křivého obvinění.

V kuriózním případu dvou činů možná spáchaných, ale možná taky ne a dvou řízení vedených postupně ve dvou letech, navíc rozhodovala jedna soudkyně: „V daném případě jde o netypickou situaci spočívající v tom, že trestný čin křivého obvinění spáchaného k zakrytí údajného jiného trestného činu obviněné byl projednán a bylo rozhodnuto dříve než v řízení o tomto jiném trestném činu,“ uvádí v rozhodnutí o dovolání ženy Nejvyšší soud.

Za křivé obvinění z loupeže v roce 2018, kterým měla žena zakrýt podvod, byla odsouzena k trestu vězení v roce 2022. Jenže soudní řízení o tom, zda k podvodu došlo nebo nedošlo, nebylo ještě v květnu 2023 skončeno.

„Jestliže byla vedena dvě samostatná řízení, vyvolává nutnost zabývat se rovněž otázkou vyloučení soudkyně podle § 30 odst. 1 tr. ř. z důvodu poměru k projednávané věci. Byť totiž v řízení o jiném trestném činu stále probíhá hlavní líčení, samosoudkyně již jasně deklarovala svůj obecný postoj k otázce viny obviněné a její obhajoby, jakkoli bez jednoznačného závěru, zda a jaký konkrétní další trestný čin obviněná spáchala,“ uvádí Nejvyšší soud. Žena měla tušit, co se stane za dva roky Žena podala dovolání k Nejvyššímu soudu z věznice. Jak vyplývá z popisu případu, žena policii označila muže, který ji měl oloupit v roce 2018. „Obviněná současně…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová