Ficova vláda získala důveru Foto: SMER

Ficova vláda ruší nařízení, které umožňuje změnu pohlaví bez operace

Slovensko zruší nařízení, které zjednodušuje proces administrativní změny pohlaví a které prosadil dřívější ministr zdravotnictví. Vyplývá to z dnešního oznámení ministerstva zdravotnictví, které to uvedlo v tiskové zprávě bezprostředně po vyslovení důvěry nové vládě premiéra Roberta Fica ve sněmovně.

Nyní platné nařízení podle nevládní organizace Inakosť, která zastupuje komunitu LGBT+, umožňuje transgenderovým lidem změnit si rodné číslo, jméno a příjmení bez nutnosti podstoupit chirurgický zákrok. K vydání příslušného posudku o změně pohlaví postačuje, aby člověk absolvoval hormonální léčbu po dobu alespoň jednoho roku. Platnost nařízení, které komunita LGBT+ podle tisku požadovala po loňské homofobní vraždě v centru Bratislavy, měla původně skončit na jaře příštího roku.

„V zájmu deklarování stability vládní koalice přistoupí ministerstvo zdravotnictví ke zrušení tohoto pokynu,“ uvedla ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková. MInisterstvo uvedlo, že tak učiní na žádost Slovenské národní strany (SNS).

SNS, která je nejmenší stranou v nové tříčlenné vládní koalici, je známá svými silně konzervativními názory. Svůj odpor vůči liberálům strana netajila ani v kampani před zářijovými parlamentními volbami. Vstřícné postoje vůči obyvatelům jiné než heterosexuální orientace nezaujal ani už čtyřnásobný slovenský premiér a šéf sociální demokratů (Směr-SD) Fico. Ten dříve řekl, že téma komunity LGBT+ není pro Slovensko prioritní levicové téma.

Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že záležitost bude „komplexně a odborně řešit v rámci zavedení nové mezinárodní klasifikace nemocí“.

Stranický šéf Dolinkové a předseda parlamentu Peter Pellegrini před novináři tvrdil, že jde o odborné a nikoliv politické téma a že stávající pokyn lze realizovat jen komplikovaně. Podle něj není třeba vytvářet dojem, že na změnu pohlaví čekají v zemi tisíce lidí.

Ani v ČR není změna pohlaví bez operace možná. Soudy se k tomu opakovaně staví negativně. Vloni v červnu zamítl Ústavní soud stížnost člověka, který se narodil jako muž, ale necítí se být ani mužem, ani ženou, a neuspěl se svou snahou změnit si rodné číslo na „neutrální“ či „ženské“. Ústavnímu soudu nenáleží měnit binární chápání pohlaví v Česku, a to jak společenské, tak právní, uvedla v odůvodnění soudkyně Milada Tomková. Evropský soud pro lidská práva přitom již dříve rozhodl, že podmiňovat změnu pohlaví medicínskou změnou je zásah do práva na soukromý život.

(čtk, epa)