Místopředseda Krajského soudu v Praze Jiří Grygar Foto: Eva Paseková

Jmenování Grygara předsedou Krajského soudu v Praze podpořila vláda

Jmenování stávajícího místopředsedy Jiřího Grygara novým předsedou Krajského soudu v Praze dnes schválila vláda. Grygara nedávno označila za nejkvalitnějšího kandidáta výběrová komise. Současnému šéfovi středočeského krajského soudu Ljubomíru Drápalovi zanikne koncem letošního roku soudcovský mandát kvůli dosažení věkové hranice 70 let.

Do výběrového řízení, které ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) vypsal v červnu, se podle dřívějších informací přihlásili kromě Grygara i další dva místopředsedové Krajského soudu v Praze Petr Franc a Roman Šebek a také někdejší místopředsedkyně Martina Kasíková. Ministerstvo v polovině října zveřejnilo, že Grygar získal 50 bodů, druhý nejúspěšnější uchazeč jich od komise dostal 43.

Grygar má u středočeského krajského soudu na starosti insolvenční a civilní prvoinstanční úsek, a to od roku 2018. V instituci začal jako soudce působit o tři roky dříve, předtím soudil na Okresním soudu Praha – východ. Práva vystudoval v Olomouci, rigorózní zkoušku složil na pražské právnické fakultě, v doktorském programu pokračoval v Brně. Tam také pracoval jako justiční čekatel u krajského soudu.

Předsedy krajských soudů jmenuje ze soudců na návrh ministra spravedlnosti prezident republiky, a to na sedmileté funkční období.

(čtk)