Prezident v minulé etapě jmenoval předsedu Krajského soudu v Praze a 52 nových soudců Foto: Pražský hrad

Prezident jmenoval šéfa Krajského soudu v Praze a 52 soudců. Celý život na sobě musíte pracovat, zdůraznil

Prezident Petr Pavel dnes na Pražském hradě jmenoval budoucího předsedu Krajského soudu v Praze Jiřího Grygara a také 52 nových soudců obecných soudů. Vyzval je k uplatňování soudcovské empatie. Podle něj je důležité, aby procesy vedli srozumitelně a aby lidem jasně a pochopitelně vysvětlovali rozsudky. Grygar nastoupí do čela středočeského krajského soudu od 1. ledna. Nahradí Ljubomíra Drápala, kterému zanikne mandát kvůli dosažení 70 let věku.

„Právo je často složité i pro samotné právníky. Zdaleka ne každý, kdo stojí před soudem, se dobře orientuje v tom, co se vlastně u soudu odehrává. Bude dobré, když to budete mít na paměti,“ řekl prezident padesátce nováčků v taláru. Zmínil také, že stát jim svěřil obrovskou odpovědnost. „Budete rozhodovat o osudech lidí, kteří věří a spoléhají na to, že budete rozhodovat spravedlivě,“ zdůraznil s tím, že dneškem cesta nových soudců nekončí a že na sobě budou muset celý život tvrdě pracovat.

Připomněl, že jedním z jeho hlavních úkolů pro letošní rok bylo vyhledat a navrhnout nejvhodnější osobnosti na pozice soudců Ústavního soudu. Nejen u ústavních soudců ale podle něj záleží na jejich osobní integritě. „Já to vnímám tak, že každý ze soudců by měl být silnou osobností s velkým morálním kreditem. Osobní integritu soudce spatřuji především v jeho nezávislosti a nestrannosti,“ poznamenal.

Tolik lidí v sále ještě neviděl

Představitelé justice v září kritizovali dlouhý výpadek ve jmenování soudců – zatím poslední jmenování soudců totiž provedl předchozí prezident Miloš Zeman, a to loni v prosinci, kdy před ním složily slib čtyři desítky nováčků v talárech. Letos se zatím jmenování neuskutečnilo. Ministerstvo spravedlnosti tehdy kritiku odmítlo s tím, že další jmenovací etapu uskuteční do konce roku. Následně navrhlo ke jmenování 52 lidí. Pavel k tomu dnes podotkl, že tolik lidí ve jmenovacím sále ještě neviděl. „Mám z toho opravdu radost, že se nám podařilo sice po dlouhé době, ale v takovém počtu posílit naši justici,“ uzavřel.

Mezi právníky, kteří do rukou prezidenta složili soudcovský slib, je i dosavadní státní zástupce Petr Babka, který působil na Krajském státním zastupitelství v Hradci Králové. Toho dříve odmítl jmenovat soudcem Pavlův předchůdce Zeman s tím, že Babku „dohnaly staré hříchy“. Konkrétně mu vytýkal kritiku od Nejvyššího soudu kvůli kauze vývozu torz bývalých vojenských raket.

Nový předseda KS v Praze Jiří Grygar na konferenci. Foto: Stálá konference českého práva

Mezi dnes jmenovanými soudci převažují ženy, je jich 31. Nejvíce nováčků, deset, zamíří na soudy v obvodu Městského soudu v Praze. K soudům spadajícím pod plzeňský a ostravský krajský soud přibude po osmi kandidátech, po pěti nováčcích dostanou soudy v působnosti středočeského, brněnského a královéhradeckého krajského soudu. Pod obvod Krajského soudu v Ústí nad Labem přibude šest soudců a na soudy pod českobudějovickým krajským soudem tři.

Grygar je nyní místopředsedou Krajského soudu v Praze pro insolvenční a civilní prvostupňový úsek, a to od roku 2018. V instituci začal jako soudce působit o tři roky dříve, předtím soudil na Okresním soudu Praha – východ. Na Drápalovo místo ho doporučila výběrová komise a schválila vláda. Předsedy krajských soudů jmenuje ze soudců prezident na návrh ministra spravedlnosti, a to na sedmileté funkční období.

Kromě Babky Zeman dříve nejmenoval soudcem ani dalšího státního zástupce Marka Bodláka. Podle vyjádření ministerstva spravedlnosti bude Bodlák mezi navrženými kandidáty v další jmenovací etapě soudců, která se uskuteční zřejmě v únoru příštího roku. Bodlák v minulosti zamítl Zemanův podnět na prověření možné sabotáže při Zemanově hospitalizaci. Jeho domovské Vrchní státní zastupitelství v Praze také řešilo případy, které se týkaly trestné činnosti v Lesní správě Lány.

(čtk, epa)