Nadace Mucha je nezávislá, obecně prospěšná společnost s mezinárodní působností založená v roce 1992 vnukem malíře Johnem Muchou a snachou Alfonse Muchy Geraldine Thomson Mucha Foto: Nadace Mucha

Výstava Alfons Mucha: Květinové světy představující ikonická díla s květinami se pro velký úspěch prodlužuje

Druhý ročník série výstav „Muchova stezka“, se pod názvem Alfons Mucha: Květinové světy věnovala Muchovým ikonickým dílům s květinami, které jsou jednou z nejcharakterističtějších součástí Muchova grafického stylu, jenž se stal synonymem secese v Paříži Belle Époque.

Výstavy byly k vidění na čtyřech místech: v Ivančicích, Hrušovanech nad Jevišovkou a Moravském Krumlově na jižní Moravě a nově poprvé v zahraničí v Piešťanech na Slovensku. Tyto místa mají zvláštní vazby na život a umění Alfonse Muchy.

Výstavy na těchto čtyřech místech vidělo přes 70 000 návštěvníků, nejen z České republiky, ale také Japonska, Koreje, Číny a dalších zemí z celého světa.

„Jsem nesmírně rád, že za necelých šest měsíců vidělo naše výstavy více než 70 000 návštěvníků, velice mile nás překvapila vysoká návštěvnost v Piešťanech, a těší mě to dvojnásob, jelikož se jedná a první zahraniční zastavení Muchovy stezky,“ říká Marcus Mucha, pravnuk Alfonse Muchy a výkonný ředitel Nadace Mucha.

Pro velký úspěch zažádala města Ivančice, Moravský Krumlov a městys Hrušovany nad Jevišovkou Nadaci Mucha o prodloužení výstav do konce dubna roku 2024.  

Organizátoři  věnovali velkou pozornost tvorbě výukových a edukativních materiálů pro učitele, studenty a děti nejen o životě a díle Alfonse Muchy, ale také o době, ve které tvořil.

Na výstavách byly prezentovány nejen díla Alfonse Muchy, ale také fotografie secesních fasád domů prof. Petra Schuberta a fotografie dokumentující životní okamžiky Alfonse Muchy, jeho rodiny a tvorby.

„V tuto chvíli již pracujeme na koncepci Muchovy stezky pro rok 2024. Kurátorsky se na výstavě bude opět podílet Tomoko Sato a představíme další místo v zahraničí, které je spojeno s životem Alfonse Muchy,“ doplňuje Marcus Mucha.

Termíny vernisáží Muchovy stezky 2024 proběhnou opět na začátku května:

9.květen 2024 Piešťany

10.květen 2024 jižní Morava

Novým členem Muchovy stezky, ale nesmírně důležitým z pohledu života Alfonse Muchy, se v roce 2024 stane zámek Zbiroh. Alfons Mucha strávil na Zbiroze s rodinou 18 let a namaloval tam také cyklus Slovanská epopej.

Muchova stezka je také realizována v Praze ve spolupráci s Prague City Tourism jako unikátní zážitek mapující stopy geniálního umělce.

Nadace Mucha si také velmi váží společné prezentace Muchovy stezky ve spolupráci s Czech Tourism.

Projekt Muchovy stezky vznikl z iniciativy Nadace Mucha a formálně byl potvrzen Memorandem o spolupráci při prezentaci odkazu a díla Alfonse Muchy a spojuje místa významně spojená s životem umělce. Stalo se tak během slavnostního večera k návratu Slovanské epopeje do Moravského Krumlova 10. září 2021.

Signatáři dokumentu byli:

Jan Grolich, hejtman Jihomoravského kraje

Milan Buček, starosta Ivančic Milan Buček

Tomáš Třetina, starosta Moravského Krumlova, senátor za obvod č. 54 – Znojmo

John Mucha, prezident Nadace Mucha

Dalšími členy projektu se stali město Mikulov, městys Hrušovany nad Jevišovkou a městys Doubravice nad Svitavou.

V roce 2023 přivítala Nadace Mucha první zahraniční členy:

Mesto Pieštany

Trnavský samosprávny kraj

Slovenské liečebné kúpele Piešťany, a.s.

Ambicí projektu je širší zapojení míst spojených s životem a dílem Alfonse Muchy po celém světě.

(red)