Střelba na FF UK Foto: Facebook

Informace k vyšetřování střelby bude poskytovat státní zastupitelství

 Informace k vyšetřování střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy bude do budoucna poskytovat výhradně Městské státní zastupitelství v Praze. Bezpečnostní otázky bude komunikovat policie. Kvůli ohledání místa činu, které už policisté zahájili a které bude pokračovat i v noci, apelovalo zastupitelství na veřejnost, aby se v okolí nesrocovala. ČTK to sdělil mluvčí instituce Aleš Cimbala. Doplnil, že překážkou pro vedení trestního řízení není ani smrt podezřelého.

„V dané věci probíhá trestní řízení, kdy podrobnosti k jednotlivým úkonům s ohledem na zákonem danou neveřejnost přípravného řízení trestního, jak je tomu ostatně i v jiných případech, není možné sdělovat,“ uvedl Cimbala. U ohledání místa činu je podle něj v současné době i dozorová státní zástupkyně.

„Trestní řízení je vedeno pro podezření z jednání, které je dle dosud dostupných informací kvalifikováno jako zvlášť závažný zločin vraždy dle kvalifikované skutkové podstaty třetího odstavce,“ doplnil. Pokud by pachatel žil, hrozilo by mu podle trestního zákoníku 15 až 20 let vězení, případně výjimečný trest včetně doživotí.

„Budou stanovovány vyšetřovací verze a prováděny další tomu odpovídající úkony. Protože úkony budou prováděny i v nočních hodinách, je potřeba, aby složky záchranného systému a následně příslušníci policie měli prostor pro jejich realizaci. S tímto je spojena potřeba, aby veřejnost respektovala pokyny příslušníků a zbytečně se u místa činu nesrocovala,“ uzavřel Cimbala.

Policie uvedla na síti X, že už v objektu fakulty dokončila pyrotechnickou prohlídku a že se zásah obešel bez zranění členů složek Integrovaného záchranného systému. Obětí střelce je podle policejního prezidenta Martina Vondráška více než 15 a dalších nejméně 24 zraněných. Zemřel i samotný střelec, který podle Vondráška spáchal sebevraždu. Zda ho zasáhla i policejní zbraň, prokáže pitva.

Policie opakovaně vyzvala občany, aby respektovali její pokyny, protože zásah ještě neukončila. Lidé by také neměli sdílet neověřené zprávy, které mohou vyvolávat paniku, ani údaje o útočníkovi, jeho fotografie či texty, aby se nezvýšilo nebezpečí opakování takového činu. Jakékoliv materiály, tedy fotografie, videa či audia zachycující dění okolo střelby, případně další informace k osobě pachatele, nemají zveřejňovat, ale zaslat Národní centrále proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě na e-mail: [email protected].

Policie večer uvedla, že stále ověřuje totožnost zemřelých. Velvyslanectvím v Praze adresovala informaci, že pokud mezi oběťmi bude cizí státní příslušník, bude je kontaktovat.

(čtk)