Kde skončily peníze zatím není jasné. Foto: archiv

Klienti advokátky Sukové míní, že odpovědnost za zpronevěru nese i Komora

Česká advokátní komora (ČAK) nebyla schopná nastavit systém, jenž by účinně zabránil zpronevěrám peněz z advokátních úschov, uvedli v otevřeném dopise poškození klienti stíhané pražské advokátky Hany Sukové. Podle nich je tak ČAK spoluodpovědná za způsobenou škodu ve výši přes 153 milionů korun. Lidé, kteří přišli o celoživotní úspory, přirovnali svou situaci k podvedeným klientům zkrachovalého H-Systemu. Komora trvá na tom, že nepochybila a že ani policie u Sukové dříve neodhalila žádná pochybení.

Policisté aktuálně evidují 44 poškozených klientů Sukové, kteří svěřili advokátce své peníze v souvislosti s nákupem nemovitostí. Autoři dopisu zdůraznili, že Suková měla v dané oblasti vynikající pověst a dlouholetou praxi.

„Jsme dokladem toho, že dnes není realitní trh o nic méně nebezpečný než v 90. letech. Záchytné systémy, kontroly a další jsou zřejmě jen administrativní povinností, ale jejich praxe nefunguje dlouhodobě,“ uvedli klienti Sukové v dopise adresovaném předsedovi ČAK Robertu Němcovi, který ČTK poskytla zástupkyně poškozených Zuzana Reyne.

„Nečinnost státních orgánů nás děsí. Prokazatelně je zde pochybení dozorujících institucí,“ podotkli poškození. Napsali, že po zadržení Sukové se loni v září někteří z nich obrátili na ČAK a nedostalo se jim ani informací, ani pomoci. Komora kauzu označila za selhání jednotlivce.

Zpráva Finančního analytického úřadu přitom podle poškozených ale dokládá, že ČAK o podezřeních kolem Sukové věděla už od roku 2017. Zpochybňují také kvalitu kontroly, kterou ČAK u ženy provedla. Komora tvrdí, že advokátka tehdy předložila dokumentaci, která byla v pořádku.

Mluvčí ČAK Iva Chaloupková dnes ČTK potvrdila, že předseda komory dopis obdržel a že pisatelům odpoví. Zároveň odkázala na stanovisko, které přijalo představenstvo komory minulý měsíc na mimořádné schůzi. Podle něj je kauza osobním lidským a profesním selháním Sukové, nikoliv selháním systému advokátních úschov jako takového.

Komora také upozornila, že policie jí v dubnu 2019 sdělila, že u Sukové nezaznamenala žádný případ nevrácení uložených peněz včas a v plné výši. „Podle usnesení o zahájení trestního stíhání, které má ČAK k dispozici, mělo ke zpronevěře finančních prostředků klientů advokátky Sukové dojít ve druhé polovině roku 2022. JUDr. Suková byla bezprostředně po zahájení trestního stíhání vyškrtnuta ze seznamu advokátů,“ konstatovala.

Suková i její dcera, koncipientka Pavla Marešová, jsou už z vazby na svobodě. Policie je vedle zpronevěry nově stíhá i za podvod. Zajistila deset milionů korun na účtech advokátní úschovy, dále dvě auta, dva karavany a chatu v Krkonoších. Kde skončily zpronevěřené finanční prostředky, zatím není jasné. Advokát za případnou škodu, kterou při úschově způsobí, odpovídá celým svým majetkem. Úmyslné protiprávní jednání ani hrubou nedbalost související se ztrátou nebo pohřešováním uschovaných peněz ale nelze odškodnit z povinného pojištění advokáta.

(čtk)