Poslanecká sněmovna Foto: Poslanecká sněmovna

Legislativa je dostatečná, musí se řešit ochrana měkkých cílů, soudí poslanci

Česká legislativa je dostatečná, je ale třeba řešit otázku ochrany měkkých cílů. Jde o místa, kde se shromažďují lidé, jako jsou třeba školy, nemocnice či veřejná prostranství. Dnes to v reakci na útok na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy řekli poslanci z výboru pro bezpečnost. Střelba si vyžádala nejméně 15 mrtvých a 24 zraněných.

Je třeba znovu zvednout otázku ochrany měkkých cílů a zvýšit tlak na jednotlivé instituce, řekl předseda výboru Pavel Žáček (ODS). Dnešní událost bude muset posunout ochranu měkkých cílů dál, uvedl člen výboru Radek Koten (SPD).

Nejprve je potřeba zajistit bezpečnost občanů ČR, teprve až dojde k vyhodnocení případu, bude možné vyhodnotit, zda je v legislativě něco špatně, řekl místopředseda výboru pro bezpečnost Šimon Heller (KDU-ČSL). Zákon o zbraních a střelivu je podle něj jeden z nejlepších na světě. „Ale bohužel největší množství trestných činů je spácháno nelegální zbraní,“ uvedl.

Veřejné instituce se podle Žáčka musí zapojit do své vlastní ochrany. „V tomto smyslu bohužel budeme muset postupovat stejnou cestou, jakou postupují škol ve Spojených státech,“ řekl. Dnešní události podle něj potvrzují, že by nikdo neměl bezpečnost na školách a v jiných veřejných institucích podceňovat. Školy by podle něj měly zajistit opatření, aby neprošel nikdo se zbraní.

Je také třeba řešit bezpečnost se subjekty, kde se soustřeďuje velké množství lidí, uvedl. „Tak aby instituce věděly, jak mají chránit svoje návštěvníky a aby návštěvníci věděli, co mají dělat v takovéto krizové situaci,“ dodal. Česko má podle něj resty v oblasti civilní ochrany a informovanosti obyvatel. S tím souhlasí Koten, podle něj je třeba se zaměřit nejen na prevenci, ale také na proškolení občanů. „Málokdo ví, jak se v takové situaci má zachovat,“ řekl.

Heller nesouhlasí s tím, aby se na základě jednoho konkrétního případu nastavovala pravidla pro všechny. Zároveň je podle něj třeba nastavit legislativu a postupné mechanismy ve společnosti, aby se eliminovala rizika všude, nejen ve školách nebo nemocnicích.

(čtk)