Jedna z minulých schůzí ústavně-právního výboru Senátu Foto: Senát

Nominace Kühna a Bányaiové projednají senátoři na výborech den před schůzí pléna

Nominace Zdeňka Kühna z Nejvyššího správního soudu a advokátky Lucie Dolanské Bányaiové, které prezident Petr Pavel navrhl na ústavní soudce, předjednají senátní výbory až příští středu. Svá doporučení tak výbory ústavně-právní a pro lidská práva přijmou den před schvalováním kandidatur Senátem. Vyplývá to z programů jednání výborů.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) minulý čtvrtek uvedl, že horní parlamentní komora o zaplnění dvou volných míst v patnáctičlenném týmu ústavních soudců bude rozhodovat 14. prosince, nikoli o týden později. Senátní představitelé se na tom dohodli s hlavu státu při schůzce k obsazování Ústavního soudu kvůli tomu, že v pozdějším předvánočním termínu by Pavel nemohl s ohledem na jiný program svou nominaci v Senátu zdůvodnit.

Projednávání ve výborech den před schůzí je pak v souladu s Vystrčilovým apelem, aby výbory dostatečně detailně probrali s kandidáty a ústavní soudce jejich minulost a osobnostní profil. V létě senátní výbory i Senát jako celek souhlasily se jmenováním soudce Roberta Fremra, který se až následně nominace vzdal po zveřejnění dalších informací o jeho rozhodování za komunistické éry.

Kühn se podle zdůvodnění prezidentovy nominace stal soudcem až v roce 2008, předtím po absolvování právnických fakult Univerzity Karlovy a Michiganské univerzity působil jako právní poradce několika amerických advokátních kanceláří pro české a československé právo a také jako asistent ústavních soudců a dosud vyučuje na katedře teorie práva a právních učení své pražské alma mater. Přednáší i na zahraničních univerzitách, je expertem v ústavněprávní a lidskoprávní oblasti v řadě evropských institucí. Je také soudcem ad hoc Evropského soudu pro lidská práva.

Čtěte také: Kandidát na ÚS Kühn: Justice nás nemá chránit před všemi hříchy světa

Dolanská Bányaiová rovněž vystudovala Právnickou fakultu Karlovy univerzity, a to v roce 2000. V advokátní praxi se zaměřuje na soutěžní právo, mezinárodní právo soukromé a evropské právo. Zastupovala klienty v restitučních kauzách. Kromě akademického angažmá působí v Rozhodčím soudu Hospodářské a Agrární komory, je v předsednictvu České advokátní komory.

Profesor Zdeněk Kühn Foto: Ivan Holas

Hulmák až v lednu

Dalšího prezidentova adepta na ústavního soudce, advokáta Milana Hulmáka, bude Senát schvalovat v lednu. Stejný měsíc skončí mandát Jiřímu Zemánkovi (20. ledna). V příštím roce bude muset Pavel navrhnout ještě tři adepty na členy Ústavního soudu. V červnu končí mandát Vojtěchu Šimíčkovi a Tomáši Lichovníkovi, v prosinci pak Davidu Uhlířovi. Dalším dvěma ústavním soudcům, Jaromíru Jirsovi a Josefu Fialovi, uplynou jejich desetiletá funkční období v říjnu a prosinci roku 2025.

Pavel už jmenoval se souhlasem Senátu ústavními soudci pět svých nominantů – Josefa Baxu, který se stal předsedou Ústavního soudu, jeho novou místopředsedkyni Kateřinu Ronovskou a také Jana Wintra, Danielu Zemanovou a Veroniku Křesťanovou. Kromě Fremra neuspěl soudce Pavel Simon, který jako zatím jediný z Pavlových kandidátů nezískal podporu Senátu.

(čtk)